ΚΟΣΜΟΣ

Λένινγκραντ: Περιπτώσεις κανιβαλισμού κατά την «πολιορκία των 872 ημερών» από τους Ναζί

Λένινγκραντ: Περιπτώσεις κανιβαλισμού κατά την «πολιορκία των 872 ημερών» από τους Ναζί
EPA/ANATOLY MALTSEV

Ημερολόγια μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται οι συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Άξονα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ιστορικός Alexis Peri του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ο ιστορικός εντόπισε τα ημερολόγια κατά τη διάκρεια ερευνών του στα ρωσικά αρχεία και, όπως καταγράφεται σε αυτά, κατά την πολιορκία που διήρκησε 872 ημέρες (Σεπτέμβριος 1941 - Ιανουάριος 1944) υπήρξαν περιπτώσεις κανιβαλισμού.

Ο Peri ταξινόμησε τα ημερολόγια και τα δημοσίευσε σε ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «The War Within: Diaries From The Siege of Leningrand».

Μια νεαρή κοπέλα είχε γράψει στο ημερολόγιο της πως ο πατέρας της ήταν τόσο πεινασμένος που έφαγε το σκυλί τους. Όμως δεν ήταν μόνο τα κατοικίδια. Περί τα 1.500 άτομα είχαν συλληφθεί για κανιβαλισμό την περίοδο της πολιορκίας, γράφει ο Independent.

O λιμός φαινόταν στα πρόσωπα με την έντονη τριχοφυία των πολιορκημένων παιδιών. Οι ενήλικες άνδρες είχαν καταστεί ανίκανοι σεξουαλικά ενώ οι γυναίκες δεν είχαν έμμηνο ρύση.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Guy Walters, η ρωσική γλώσσα διακρίνει δύο τύπους: ο πρώτος τύπος αναφέρεται στην κατανάλωση σάρκας ανθρώπου που είναι ήδη νεκρός ενώ ο δεύτερος τύπος αναφέρεται στην κατανάλωση σάρκας ενός ανθρώπου που τον σκότωσαν προς βρώσιν. Στην περίπτωση του Λένινγκραντ φαίνεται πως συνέβησαν και τα δύο ενώ απελπισμένοι γονείς τάισαν ανθρώπινο κρέας τα παιδιά τους.

Στο ημερολόγιό της η Alexandra Mironoma γράφει για μια οικογένεια με επίθετο Kaganov η οποία επιδιδόταν σε κανιβαλισμό. Αν και η γυναίκα προσπάθησε να μεταφέρει τα παιδιά στο ορφανοτροφείο στάθηκε αδύνατον καθώς «δεν ήθελαν να αφήσουν το ωμό κρέας τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ