ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 24 νεκροί σε καταυλισμούς στις Φιλιππίνες λόγω ασθενειών (pics)

Τουλάχιστον 24 νεκροί σε καταυλισμούς στις Φιλιππίνες λόγω ασθενειών (pics)
REUTERS/Romeo Ranoco

Τραγικές είναι συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων κατοίκων του Μαράουι στις Φιλιππίνες, από όταν ξέσπασαν οι σφοδρές μάχες στο νησί πριν από περίπου ένα μήνα, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών ανταρτών.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε αυτό το διάστημα αυτό στους υπερπλήρεις και ανθυγιεινούς καταυλισμούς, όπως έκανε γνωστό στο πρακτορείο Reuters ο Αλινάντερ Μίναλανγκ, υγειονομικός υπεύθυνος της επαρχίας Λανάο ντελ Σουρ.

Μεταξύ των σχεδόν 40.000 ανθρώπων που έχουν καταφύγει στα κέντρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε δημοτικούς χώρους, γυμναστήρια και ισλαμικά σχολεία, έχουν καταγραφεί 300 κρούσματα διάρροιας.

Πολλά από τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν προβλήματα υγείας, όμως τουλάχιστον δύο θάνατοι προήλθαν από τη διάρροια. «Η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων της διάρροιας είναι οι υγειονομικές συνθήκες και η έλλειψη πόσιμου νερού», επεσήμανε ο Μίναλανγκ.

640x640

REUTERS/Romeo Ranoco

Ο ίδιος περιγράφει την εικόνα που επικρατεί στα κέντρα αυτά: Οικογένειες έως και 12 ατόμων κοιμούνται μαζί στο πάτωμα και σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες άνθρωποι μοιράζονται μία μόνο τουαλέτα.

«Τα παιδιά μου αρρωσταίνουν. Το ένα έχει διάρροια και ένα άλλο έχει μια αλλεργία στο δέρμα του. Το νερό που χρησιμοποιούμε δεν είναι καλό», διηγείται στο πρακτορείο η Ταρχάτα Μοστάρε που μένει μαζί με 800 ακόμη ανθρώπους σε μια αίθουσα ενός λυκείου στην Ίλιγκαν Σίτι, 40 χιλιόμετρα από τη Μαράουι.

640x640 1

REUTERS/Romeo Ranoco

Η γυναίκα αυτή περπάτησε από τη Μαράουι μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους λίγες ώρες προτού γεννήσει το πέμπτο παιδί της και αναγκάστηκε να συνεχίσει το ταξίδι της με το νεογέννητο τυλιγμένο με ένα πανί. «Τον φωνάζουμε Στρατιωτικό Νόμο», λέει για το αγοράκι της, τον Σάχιρ. Ο λόγος είναι επειδή την ημέρα της γέννησής του, στις 23 Μαΐου, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο, υποσχόμενος να εκδιώξει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον στρατό, σχεδόν 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, περιλαμβανομένων 257 ανταρτών, 62 στρατιωτών και 26 αμάχων. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι κρύβονται στα υπόγεια της πόλης, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τον στρατό των Φιλιππίνων.

640x640 3

REUTERS/Romeo Ranoco

640x640 4

REUTERS/Romeo Ranoco

Ένας αξιωματούχος της Λανάου ντελ Σουρ, δήλωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα σε 600 εκτοπισμένους, εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις σοβαρού υποσιτισμού και 20 μέτριου υποσιτισμού.

«Τα κέντρα για τους εκτοπισμένους είναι υπερπλήρη και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον υποσιτισμό», τόνισε. «Αν βασιζόμαστε μόνο στις μερίδες που διανέμονται, το ποσοστό υποσιτισμού θα αυξηθεί», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ