ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Οι Αρχές απέτρεψαν επίθεση, λέει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών

Παρίσι: Οι Αρχές απέτρεψαν επίθεση, λέει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών
REUTERS/Charles Platiau

Για «απόπειρα επίθεσης» κάνει λόγο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όταν ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε βαν της αστυνομίας.

Ο Ζεράρ Κολόμπ επιβεβαίωσε πως ο ύποπτος έχασε τη ζωή του και τόνισε πως για ακόμη μια φορά οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας στοχοθετήθηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ακόμη ότι στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν «ένας συγκεκριμένος αριθμός όπλων, εκρηκτικών με τα οποία ενδεχομένως σκόπευε να ανατινάξει το όχημα». Επιπλέον, γκαζάκια, ένα τουφέκι εφόδου τύπου Καλάσνικοφ και περίστροφα βρέθηκαν στο όχημα του δράστη, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

640x640 3 copy

REUTERS/Charles Platiau

Αυτή η επίθεση «δείχνει μία ακόμη φορά ότι το επίπεδο της απειλής στη Γαλλία είναι εξαιρετικά αυξημένο» συμπλήρωσε ο Κολόμπ την ώρα που η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015.

640x640 5

REUTERS/Gonzalo Fuentes

«Για εκείνες κι εκείνους που διερωτώνται για την αναγκαιότητα να εφαρμόζουμε τέτοιου είδους νόμους, το βλέπουμε σήμερα ότι η κατάσταση στη Γαλλία το επιβάλλει, ότι εάν θέλουμε να εγγυηθούμε με αποτελεσματικότητα την ασφάλεια των πολιτών μας, πρέπει να λαμβάνουμε συγκεκριμένο αριθμό μέτρων» επιβεβαίωσε ο υπουργός, που αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο.

Ο δράστης της επίθεσης βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών από το 2015 κι είχε φάκελο για συμμετοχή στο «ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Η οικογένεια του 31χρονου άνδρα, ο οποίος έπεσε νωρίτερα το απόγευμα με το όχημα που οδηγούσε, και στο οποίο μετέφερε γκαζάκια και όπλα, πάνω σε βαν της αστυνομίας, ήταν επίσης γνωστή για συμμετοχή στο «σαλαφιστικό» κίνημα, ανέφερε μια πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Ο δράστης, που πέθανε, δεν ήταν γνωστός στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ