ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
REUTERS

Να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία καλεί η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το αναθεωρημένο Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και προβλέπει τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε οριακά στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019.

Το νέο Σύνταγμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού και μια προεδρία με ευρύτατες εξουσίες, περιλαμβανομένων της δυνατότητας έκδοσης διαταγμάτων αλλά και της παρέμβασης στο πεδίο της δικαιοσύνης.

Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουλίου.

Οι βουλευτές της Επιτροπής «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και τη μάχη ενάντια στην διαφθορά», τονίζει η ανακοίνωση.

Καταδίκασαν παράλληλα «τη στήριξη που έχει επανειλημμένα εκφράσει ο πρόεδρος της Τουρκίας στην επαναφορά της θανατικής ποινής, η οποία μπορεί να θέσει σε αμφιβολία την συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να οδηγήσει στον άμεσο τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ».

download

(Πηγή:REUTERS/Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via Reuters)

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες εντάθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να διεξαγάγουν εκστρατεία στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους για τις μαζικές διώξεις των τουρκικών αρχών που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Οι βουλευτές πιστεύουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ως απάντηση στην απόπειρα πραξικοπήματος είναι δυσανάλογα» και «εκφράζουν την λύπη τους για τις εκτεταμένες απολύσεις κρατικών λειτουργών, το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, την σύλληψη δημοσιογράφων, δικαστών, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την διακοπή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ