ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για την αναχαίτιση αεροσκάφους στη Βαλτική

Ρωσία - ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για την αναχαίτιση αεροσκάφους στη Βαλτική
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος RC-135 έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό πολύ κοντά σε ένα ρωσικό καταδιωκτικό Σουχόι Su-27 πάνω από τη Βαλτική.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το Σουχόι αναχαίτισε άλλο ένα RC-135 που πετούσε στην περιοχή. Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήρωμα του αμερικανικού έκανε με προκλητικό τρόπο τον ελιγμό αυτό, ενώ σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα αμερικανικά κατασκοπευτικά έχουν κάνει πολλές πτήσεις στην περιοχή.

Η Μόσχα τόνισε ότι ότι όλες οι πτήσεις των ρωσικών μαχητικών πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας διεξάγονται αυστηρά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Αντιθέτως, από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος δεν «έκανε τίποτα» για να προκαλέσει τον χειριστή του Σουχόι, το πιλοτάρισμα του οποίου χαρακτήρισε «μη ασφαλές». Επέμεινε ότι ήταν «κακός» ο χειρισμός του καταδιωκτικού από τον Ρώσο πιλότο.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ακόμη ότι το RC-135 πετούσε «στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική» όταν το πλήρωμά του του αντιλήφθηκε το Su-27 Flanker και λόγω της υψηλής ταχύτητάς του και του «κακού» χειρισμού του αποφάσισε να ελιχθεί.

Σημειώνεται πως το περιστατικό έγινε χθες Δευτέρα 19η Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ