ΚΟΣΜΟΣ

Αερομαχίες ΝΑΤΟϊκού F-16 με ρωσικό Su-27, υπό το βλέμμα του Ρώσου υπουργού Άμυνας

Αερομαχίες ΝΑΤΟϊκού F-16 με ρωσικό Su-27, υπό το βλέμμα του Ρώσου υπουργού Άμυνας
EPA/Valda Kalnina

Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου επιχείρησε να προσεγγίσει ένα μαχητικό F-16 του ΝΑΤΟ, το οποίο αναχαιτίσθηκε από ρωσικό μαχητικό Su-27.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ρώσος υπουργός πετούσε, συνοδεία μαχητικών Su-27 της αεροπορίας στρατού, πάνω από τα διεθνή ύδατα της Θάλασσας της Βαλτικής, με προορισμό το Καλίνιγκραντ, όταν επιχείρησε να το προσεγγίσει το αμερικανικό μαχητικό.

Το ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος εμποδίστηκε από ένα ρωσικό μαχητικό SU-27 της συνοδείας, το οποίο "έδειξε" στο F-16 τον οπλισμό του, κουνώντας τα φτερά του. Μετά τον ελιγμό αυτό το F-16 απομακρύνθηκε.

Η κατάσταση στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας επιδεινώνεται εξαιτίας της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενισχύει την παρουσία της στις χώρες της Βαλτικής, βελτιώνει τις υποδομές της σε λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες στρατιωτικές μονάδες.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό, ότι τη Δευτέρα ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 κατά την διάρκεια πτήσης που πραγματοποιούσε σε διεθνή εναέριο χώρο προσέγγισε ένα σουηδικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο. Το περιστατικό επιβεβαίωσε σήμερα, Τετάρτη, το Σουηδικό Υπουργείο Αμύνης στο πρακτορείο Tass.

"Το περιστατικό συνέβη την Δευτέρα στον διεθνή εναέριο χώρο. Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε και να πούμε σε ποια απόσταση έφθασαν τα δύο αεροσκάφη" δήλωσε ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Αμύνης Γιέσπερ Τενγκρούτ.

Στη ιστοσελίδα του υπουργείου Αμύνης της Σουηδίας αναφέρονται τα εξής σε σχέση με το περιστατικό: "Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο στο γεγονός ότι τα σουηδικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν ασκήσεις αναγνωρίζονται από τα ρωσικά. Ωστόσο αυτή τη φορά οι ενέργειες του ρώσου πιλότου μπορούν να χαρακτηριστούν 'ιδιαίτερες' και λόγω της απόστασης στην οποία βρέθηκαν τα δύο αεροσκάφη, η οποία ήταν άκρως ασήμαντη". Το σουηδικό υπουργείο ενημέρωσε την κυβέρνηση για το περιστατικό αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ