ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι στηρίζουν την εξωτερική πολιτική του Πούτιν

Οι Ρώσοι στηρίζουν την εξωτερική πολιτική του Πούτιν
REUTERS/Sergei Karpukhin

Η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών στηρίζει την εξωτερική πολιτική του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ εκφράζει επιφυλακτικότητα όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της οικονομίας και αυτόν της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο Pew Research Center, η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Ρώσοι στην πολιτική που ακολουθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διεθνή στίβο, εξακολουθεί να παραμένει υψηλή εδώ και 15 χρόνια, όταν δηλαδή το ερευνητικό κέντρο είχε πραγματοποιήσει άλλη δημοσκόπηση στη Ρωσία. Η δημοτικότητα του μάλιστα εκτινάχθηκε το 2014 μετά την διένεξη με την Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στην παρούσα φάση 87% των Ρώσων θεωρούν ότι ο ηγέτης τους αναλαμβάνει σωστές πρωτοβουλίες στον διεθνή στίβο, εν αντιθέσει με το 12% που έχει αντίθετη γνώμη. Παράλληλα το 59% θεωρεί ότι η Ρωσία τα τελευταία δέκα χρόνια διαδραματίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις (εν αντιθέσει το 10% θεωρεί ότι ο ρόλος της μειώθηκε, ενώ το 21% ότι παρέμεινε ο ίδιος.)

Το 78% των Ρώσων επικροτούν την βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα, εν αντιθέσει με το 16%. Ως προς τις ΗΠΑ το 73% επικροτεί την βελτίωση εν αντιθέσει με το 22% και ως προς την ΕΕ τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα 67% και 26%.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος τα ποσοστά είναι πιο χαμηλά, καθώς 55% των Ρώσων την επικροτούν εν αντιθέσει με το 40% που έχει αντίθετη άποψη. Επίσης το 49% υποστηρίζει την πολιτική του στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, σε σχέση με το 45% που έχει διαφορετική γνώμη.

Με την κοινωνική του πολιτική συμφωνεί το 57% των Ρώσων, ενώ διαφωνεί το 35%. Σε ποσοστό 60% οι Ρώσοι είναι υπέρ της πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Πούτιν στον ενεργειακό τομέα εν αντιθέσει με το 28% που είναι κατά.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους Ρώσους σε ποσοστό 71% είναι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, η διαφθορά στην πολιτική (58%), οι δυσκολίες στον τομέα της απασχόλησης (54%),η τρομοκρατία (54%), οι κοινωνικές ανισότητες (53%), η εγκληματικότητα (52%) η διαφθορά στον επιχειρηματικό τομέα(50%).

Όσον αφορά την γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, το 49% θεωρεί ότι είναι κακή και το 46% καλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει το Pew Research Center, το 73% θεωρούσε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι κακή.

Σε σχέση με την συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο στην Συρία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί εκεί, το 72% θεωρεί ως μέγιστη προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση των θυμάτων μεταξύ του αμάχου πληθυσμού, το 64% την εξάλειψη των εξτρεμιστικών οργανώσεων και το 25% την διασφάλιση της συνέχειας στη διακυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 18ης Φεβρουαρίου και 3 Απριλίου, σε δείγμα 1002 ατόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ