ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τουσκ: Η αισιοδοξία για την ΕΕ, η αναφορά στο Brexit και ο στίχος του Τζον Λένον

Ντόναλντ Τουσκ: Η αισιοδοξία για την ΕΕ, η αναφορά στο Brexit και ο στίχος του Τζον Λένον
REUTERS/Eric Vidal

«Ποτέ πριν δεν είχα μεγαλύτερη πίστη ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε καλύτερη κατεύθυνση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη.

«Η αισιοδοξία μου πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκρατημένη, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι που τη δικαιολογούν» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη όλων των ευρωπαϊκών χώρων, στην πτώση της ανεργίας, στην οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα, την άνοδο του φιλοευρωπαϊκού αισθήματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογικές ήττες των αντιευρωπαϊκών κομμάτων και οι νίκες των ηγετών που «υποστηρίζουν 100% την ΕΕ, από τη Βουλγαρία μέχρι την Αυστρία και από την Ολλανδία, μέχρι φυσικά τη Γαλλία».

Όταν όμως έφθασε η στιγμή να αναφερθεί στο Brexit, ο Τουσκ σημείωσε ότι, όταν τον ρωτούν αν μπορεί να φανταστεί ένα σενάριο στο οποίο η Μ. Βρετανία παραμένει στην ΕΕ, απαντά πως και η ΕΕ χτίστηκε πάνω σε όνειρα που έμοιαζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

«Μπορεί να λένε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τουσκ χρησιμοποιώντας το γνωστό στίχο του Τζον Λένον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ