ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πάνω από 140 ανθρώποι θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης λόγω κατολίσθησης

Κίνα: Πάνω από 140 ανθρώποι θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης λόγω κατολίσθησης
Twitter/@indiatvnews

Σε 141 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από την τεράστια κατολίσθηση που σημείωθηκε το πρωί του Σαββάτου σε απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου οι διασώστες επιχειρούν να εντοπίσουν και να ανασύρουν από τη λάσπη επιζώντες.

 

Όπως έκανε γνωστό η τοπική κυβέρνηση, 46 σπίτια του χωριού Σίνμο καταπλακώθηκαν εξαιτίας της κατολίσθησης που προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού.

Η λάσπη και οι βράχοι από την κατολίσθηση μπλόκαραν την κοίτη ενός ποταμού σε μήκος δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο. Οι αρχές εφαρμόζουν σχέδιο για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αυτή τη στιγμή προσπαθούν να υπολογίσουν την έκταση της καταστροφής, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε απ' ευθείας εικόνες αστυνομικών και κατοίκων που φορούν αδιάβροχα και στέκονται πάνω σε τεράστιους γκρι βράχους, ενώ δίπλα τους πορτοκαλί εκσκαφείς επιχειρούν να καθαρίσουν τα μπάζα.

«Είναι πολλές δεκάδες τόνοι βράχων», δήλωσε ο Τσεν Τιεμπό, αστυνομικός στην περιοχή, στο πρακτορείο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως οι βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού. «Είμαστε εδώ σε σεισμική ζώνη, δεν υπάρχει πολλή βλάστηση», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι τα δένδρα συμβάλλουν στην απορρόφηση του νερού της βροχής και εμποδίζουν τις κατολισθήσεις.

Ένα ζευγάρι και το ηλικίας ενός μήνα μωρό του ανασύρθηκαν από τη λάσπη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανέφεραν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης οι τοπικές αρχές της γειτονικής πόλης Μαοσιάν. Ένας άλλος επιζών έχει εντοπισθεί, «όμως οι ζωτικές ενδείξεις του είναι ασθενικές», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ουάνγκ Γιονγκμπό, τοπικός αξιωματούχος των επιχειρήσεων διάσωσης. «Είναι η μεγαλύτερη κατολίσθηση που έχει σημειωθεί εδώ μετά τον σεισμό του Ουεντσουάν», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινσένγκ ζήτησε «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών».

Σημειώνεται πως οι κατολισθήσεις είναι συχνές στις αγροτικές και ορεινές περιοχές της Κίνας, ιδιαίτερα στη διάρκεια δυνατών βροχών. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Ιανουάριο όταν κατολίσθηση κατέστρεψε ένα ξενοδοχείο στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ