Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Νεκρός ή ζωντανός, οι διάδοχοι προετοιμάζονται
ΚΟΣΜΟΣ

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Νεκρός ή ζωντανός, οι διάδοχοι προετοιμάζονται

Εάν ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο αυτοανακηρυχθείς ‘χαλίφης’ του αυτοαποκαλούμενου ‘ισλαμικού κράτους’ είναι νεκρός, όπως θρυλείται τον τελευταίο καιρό, επικρατέστεροι για την διαδοχή του είναι, σύμφωνα με ειδήμονες σε θέματα ισλαμικών ομάδων, οι δύο υπαρχηγοί του, αμφότεροι πάλαι ποτέ αξιωματικοί του ιρακινού στρατού επί Σαντάμ.

Πρόκειται για τους Ιγιάντ αλ Ομπέιντι, ‘υπουργό πολέμου’ του ‘ισλαμικού κράτους’ και Αγιάντ αλ Τζουμαϊλι, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ουδείς εκ των δύο, όμως, σημειώνουν οι ειδικοί, θα γίνει ‘χαλίφης’ στη θέση του ‘χαλίφη’ καθώς στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαιτεί ο τίτλος: δεν έχουν ιερατικές περγαμηνές και αντίστοιχη αναγνώριση, δεν κατάγονται από τη γενιά του Προφήτη ενώ κάθε μέρα που περνά το ‘ισλαμικό κράτος’ χάνει εδάφη που κατείχε σε Συρία και Ιράκ. Δεν συντρέχουν, δηλαδή, οι προϋποθέσεις που επέτρεψαν, το 2014, στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι να οικειοποιηθεί τον επίζηλο τίτλο και παρότι ψευδο-χαλίφης να γίνεται ανεκτός ως τέτοιος από ικανή μερίδα ομοδόξων του.

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι - μια αναδρομή

Η αίτηση του Μπαγκντάντι στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης (πηγή:brookings.edu)

Γεννήθηκε το 1971 στη Σαμάρα του Ιράκ. Το πραγματικό του όνομα είναι Ιμπραχίμ Αουάντ Ιμπραχίμ αλ Μπάντρι. Η φυλή στην οποία ανήκει η οικογένειά του υποστηρίζει ότι κρατά από τη γενιά του Προφήτη Μωάμεθ.

Από πολύ μικρός ο Μπαγκντάντι είχε πάθος με την απαγγελία του Κορανίου. Το προσωνύμιό του ήταν “ο Πιστός”, διότι είχε εμμονή με τον ισλαμικό τρόπο ζωής στην πλέον αυστηρή εκδοχή του και διαρκώς επέπληττε συγγενείς του που θεωρούσε πως απέκλιναν από τον ‘ορθό δρόμο’. Πήρε πτυχίο στις ισλαμικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης το 1996 ενώ το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του, το 1999 και το 2007 αντίστοιχα, από το Πανεπιστήμιο Σαντάμ, επίσης στη Βαγδάτη, είχαν ως αντικείμενό τους τις Κορανικές σπουδές.

Μέχρι το 2004 ζούσε σε μια γειτονιά της Βαγδάτης με τις δύο γυναίκες και τα έξι παιδιά του, δίδασκε απαγγελία Κορανίου στο τοπικό τζαμί, έπαιζε ποδόσφαιρο και σταδιακά αλλά σταθερά γινόταν όλο και πιο ακραίος. Τον καιρό της αμερικανικής επέμβασης, το 2003, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ, ο Μπαγκντάντι ήταν ήδη ώριμος τζιχαντιστής και πολεμούσε στο αντάρτικο.

Συνελήφθη από τους Αμερικανούς το 2004 και οδηγήθηκε στο διαβόητο στρατόπεδο Μπούκα όπου γνώρισε κι άλλους με τις ίδιες μ’ εκείνον απόψεις και στη στήριξη των οποίων βασίστηκε όταν, λίγα χρόνια αργότερα, δημιουργούσε τις δικές του τζιχαντιστικές ομάδες με επιστέγασμα τον ISIS.

Ο φάκελος του στο στρατόπεδο Μπούκα (Πηγή:US Army)

Από τηνΑλ Κάιντα στον ISIS

Πριν δώσει στον ISIS τη σημερινή του μορφή είχε ήδη συμπράξει με το πιο βάρβαρο από τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, αυτό της ‘Αλ Κάιντα του Ιράκ’ το οποίο το 2006 άλλαξε όνομα και έγινε ‘Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ’. Το 2010 ανέλαβε την ηγεσία του και με την έκρηξη του πολέμου στη Συρία, ένα χρόνο αργότερα, έβαλε μπρος για να δημιουργήσει παρακλάδι εκεί -το ‘Μέτωπο Νούσρα’, όπως έγινε γνωστό αργότερα.

Σύντομα, όμως, ήρθε σε ρήξη με την τοπική ηγεσία, προσπάθησε να απορροφήσει το ‘Μέτωπο Νούσρα’ σε ευρύτερη τζιχαντιστική ομάδα, το ‘Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας’ (ISIS), και τελικώς ήρθε αντιμέτωπος με την ίδια την Αλ Κάιντα υπό την αιγίδα της οποίας θεωρητικώς δρούσε όλα αυτά τα χρόνια.

‘Ισλαμικό κράτος’ και ‘χαλιφάτο’

Τζιχαντιστής με τη σημαία του 'ισλαμικού κράτους' (πηγή: Reuters)

Από την αποπομπή του, όπως και του ISIS, το Φεβρουάριο του 2014 από την η Αλ Κάιντα, μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε κατατροπώσει το ‘Μέτωπο Νούσρα’ στην ανατολική Συρία και είχε καταλάβει τη Μοσούλη του Ιράκ.

Με τον ISIS να ελέγχει πλέον όμορα εδάφη σε Συρία και Ιράκ ανακήρυξε στις 29 εκείνου του μήνα την επιστροφή του ‘χαλιφάτου’ και μετονόμασε τον ISIS σε IS, δηλαδή ‘ισλαμικό κράτος’ σκέτο. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα αυτοανακηρύχθηκε ‘χαλίφης’ στη διάρκεια κηρύγματός του στο μεγάλο τζαμί της Μοσούλης, προειδοποίησε τους απανταχού μουσουλμάνους ότι αποτελεί υποχρέωσή τους να ορκιστούν πίστη και υποταγή στον ανώτατο ηγέτη, δηλαδή εκείνον, καθώς και να μεταναστεύσουν, ως οφείλουν, στο ‘χαλιφάτο’.

Οι τζιχαντιστές του, οι οποίοι μισούν οτιδήποτε διαφορετικό και η ιδεολογία τους συμπυκνώνεται στο «είτε μαζί μας είτε εναντίον μας», επέβαλαν καθεστώς τρόμου στην επικράτειά τους και κήρυξαν τον πόλεμο στη Δύση.

Ζωντανός ή νεκρός;

Φωτογραφία η οποία κατά τη συριακή τηλεόραση δείχνει νεκρό τον Μπαγκντάντι (πηγή: Twitter/Breaking News)

Τον «έχουν πεθάνει» πολλάκις αυτά τα χρόνια. Εκείνος, όμως, παρέμενε ζωντανός. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα περί εξόντωσής του δίνουν και παίρνουν, ξανά. «Είναι νεκρός» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ακολούθησε το ρωσικό υπουργείο αμύνης το οποίο είπε ότι «ίσως έχει σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή στην Συρία» και εσχάτως, επικαλούμενο βουλευτή, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι «η πιθανότητα να έχει σκοτωθεί είναι κοντά στο 100%».

Με σκεπτικισμό αντιδρούν πολέμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ οι Αμερικανοί λένε πως δεν έχουν αποδείξεις «για το αν είναι νεκρός ή ζωντανός». Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που πιθανολογείται είναι ότι όλα τα ηγετικά στελέχη του ISIS έχουν μεταφερθεί από τη Ράκα, την ‘πρωτεύουσα’ του ‘ισλαμικού κράτους’ στη Συρία, σε μια πόλη 80 χιλιόμετρα πιο μακριά, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ, με περιορισμένες, όμως, πλέον δυνατότητες συντονισμού και ελέγχου.

Αμοιβή έως και 25 εκατομμύρια δολάρια για να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης (πηγή: rewardsforjustice.net)