ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίπτει το Κατάρ τη λίστα των τεσσάρων αραβικών κρατών

Απορρίπτει το Κατάρ τη λίστα των τεσσάρων αραβικών κρατών
REUTERS/Naseem Zeitoon

Το Κατάρ απορρίπτει ως «μη ρεαλιστική» τη λίστα με τα 13 αιτήματα των τεσσάρων αραβικών χωρών, που κατατέθηκε ως προϋπόθεση για την άρση του εμπάργκο απέναντι στο μικροσκοπικό Εμιράτο του Κόλπου.

Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχ Μοχάμεντ μπν Αμντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε τη λίστα παράλογη και μη εφαρμόσιμη, ενώ και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της χώρας, Σεΐχ Σαΐφ Αχμέντ αλ Θάνι, τόνισε σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το al Jazeera, πως «η λίστα των αιτημάτων επιβεβαιώνει αυτό που το Κατάρ υποστηρίζει από την αρχή, ότι δηλαδή ο παράνομος αποκλεισμός του δεν έχει να κάνει με τη μάχη της τρομοκρατίας, αλλά στόχος της είναι ο περιορισμός της κυριαρχίας του Κατάρ και η ανάμιξη στην εξωτερική μας πολιτική».

Ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισε πως «η εναλλακτική λύση δεν είναι η κλιμάκωση της κρίσης, αλλά οι διαφορετικοί δρόμοι που θ' ακολουθήσουν οι δύο πλευρές».

2017 06 24T115237Z 1558544267 RC1DD5343320 RTRMADP 3 GULF QATAR 1


Πηγή: REUTERS/Abdel Hadi Ramahi

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, η διπλωματία εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά πρόσθεσε πως η ικανότητα των διαμεσολαβητών να επιλύσουν την κρίση με το Κατάρ, υπονομεύθηκε από την “διαρροή” των απαιτήσεων των αραβικών χωρών.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Κατάρ θα απομονωθεί εντελώς, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί εντός του χρονικού ορίου που ορίζεται από το τελεσίγραφο.

Την Παρασκευή, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, παρέδωσαν στο Κατάρ, μέσω του Κουβέιτ που έχει αναλάβει το ρόλο διαμεσολαβητή, μια λίστα με 13 αιτήματα, με διορία δέκα ημερών στο μικρό Εμιράτο για να συμμορφωθεί.

Μεταξύ των όρων που θέτουν τα τέσσερα αραβικά κράτη για να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο τερματισμός λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, και η λήξη της λειτουργίας της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ