ΚΟΣΜΟΣ

Τραγικός απολογισμός στο Αφγανιστάν - Το φετινό ήταν το πιο πολύνεκρο ραμαζάνι από το 2001

Τραγικός απολογισμός στο Αφγανιστάν - Το φετινό ήταν το πιο πολύνεκρο ραμαζάνι από το 2001
REUTERS/Abdul Malik

"Κόκκινο" ραμαζάνι ήταν το φετινό στoΑφγανιστάν,  καθώς η χώρα μετρά τουλάχιστον 200 νεκρούς -στην πλειονότητά τους άμαχους- και 700 τραυματίες.

Τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που ξεκίνησε την 27η Μαΐου, σηματοδότησε η επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό στην καρδιά της Καμπούλ την 31η Μαΐου. Αυτή η επίθεση, που στοχοθέτησε τη διπλωματική συνοικία, την χειρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας τα τελευταία 16 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι, όλοι τους Αφγανοί πολίτες, και να τραυματιστούν 400, αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο που έκανε τον απολογισμό.

Το χτύπημα, την ευθύνη για το οποίο δεν ανέλαβε καμία οργάνωση, οδήγησε στους δρόμους εκατοντάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία των αρχών στον τομέα της ασφάλειας. Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά.

Την 2α Ιουνίου 3 βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός εκ των θυμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 7 άνθρωποι.

640x640 2

REUTERS/Omar Sobhani (Φωτογραφία αρχείου)

Το μακελειό της 31ης Μαΐου και τα γεγονότα που ακολούθησαν αύξησαν τους φόβους για μια νέα αιματηρή επίθεση.

Τα επεισόδια βίας ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα της νηστείας, με την έκρηξη που συγκλόνισε το Κοστ, ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος από τους Ταλιμπάν και στόχο μια τοπική πολιτοφυλακή, την οποία χρηματοδοτεί η CIA: 13 άνθρωποι σκοτώθηκα, 6 τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν, όπως και το Ισλαμικό Κράτος, που βρίσκεται κυρίως στο ανατολικό τμήμα, επιτέθηκαν επίσης σε ένα σιιτικό τέμενος στη Καμπούλ, έναν χώρο προσευχής στο Χεράτ και σε πολλές θέσεις των δυνάμεων ασφαλείας στις επαρχίες Παρουάν και Πακτιά. Είκοσι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

640x640 3

REUTERS/Fayaz Aziz (Φωτογραφία αρχείου)

«Πρόκειται για τον φονικότερο μήνα για τους ευσεβείς Αφγανούς και όλους εκείνους που τηρούσαν τη νηστεία» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας πολιτικός αναλυτής, ο στρατηγός Αμπντούλ Ουαχίντ Τακάτ, σημειώνοντας:

Σκοτώνουν όπου μπορούν, στα τεμένη, στους δρόμους... διότι πιστεύουν ότι όσους περισσότερους σκοτώσουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβράβευση.

Λίγο πριν το τέλος του ραμαζανιού, παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη την Πέμπτη με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 ανθρώπων στο Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο τμήμα: η επίθεση μπροστά από υποκατάστημα της τράπεζας New Kabul Bank στοχοθέτησε πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που περίμεναν για να πάρουν τους μισθούς τους.

«Οι Ταλιμπάν, το Ντάες (σσ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), η Αλ Κάιντα, όλοι τους ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο προκειμένου το 2017 να κηρυχθεί η φονικότερη χρονιά, ως προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ που εξετάζουν την ενίσχυση των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν» υπογράμμισε ο στρατηγός Τακάτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ