ΚΟΣΜΟΣ

Έσπασε παράδοση είκοσι χρόνων ο Τραμπ - δεν θα παραθέσει δείπνο για το τέλος του Ραμαζανιού

Έσπασε παράδοση είκοσι χρόνων ο Τραμπ - δεν θα παραθέσει δείπνο για το τέλος του Ραμαζανιού
REUTERS/ CARLOS BARRIA

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπασε μια παράδοση σχεδόν 20 ετών αφού δεν φιλοξένησε στον Λευκό Οίκο το δείπνο που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το δείπνο αυτό με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ διοργανώνεται στον Λευκό Οίκο κάθε χρόνο από την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Μπιλ Κλίντον.

Όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον απέρριψε το αίτημα να πραγματοποιηθεί και φέτος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Τον Μάιο το Reuters είχε μεταδώσει ότι ο Τίλερσον αρνήθηκε να δεχθεί τη σύσταση του γραφείου θρησκειών και διεθνών σχέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διοργάνωση μιας γιορτής με την ευκαιρία του Έιντ αλ Φιτρ.

Ο Τραμπ περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, η Μελάνια και εγώ στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας στους μουσουλμάνους που γιορτάζουν το Έιντ αλ Φιτρ».

Και ο Τίλεσον εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση, στέλνοντας «τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους μουσουλμάνους που γιορτάζουν το Έιντ αλ Φιτρ».

Το πρώτο γεύμα Ιφτάρ (όπως ονομάζεται το γεύμα μετά τη δύση του ηλίου με το οποίο οι μουσουλμάνοι σπάνε τη νηστεία του Ραμαζανιού) διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον το 1805 προς τιμή ενός Τυνήσιου απεσταλμένου.

Το έθιμο αναβίωσε η Χίλαρι Κλίντον το 1996 όταν ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Από το 1999 το δείπνο αυτό αποτελεί ετήσια παράδοση για τον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων των μουσουλμάνων, διπλωματών και βουλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ