ΚΟΣΜΟΣ

Ξεμπλόκαρε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ξεμπλόκαρε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Νέα τροπή στην υπόθεση της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από 6 μουσουλμανικές χώρες.

Σε αντίθεση με τα Πολιτειακά Δικαστήρια που μπλόκαραν εξαρχής το διαβόητο εκείνο διάταγμα του Ιανουαρίου του Ντόναλντ Τραμπ -που είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα και διεθνώς- το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε, εν μέρει, σήμερα τον αμερικανό Πρόεδρο.

Και τούτο, διότι αφενός έκανε δεκτό το αίτημα της πλευράς Τραμπ για ακρόαση των επιχειρημάτων της -αν και από τη νέα σεζόν, δηλαδή τον Οκτώβρη- αφετέρου αποφάσισε να ισχύσει εν μέρει η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για 120 ημέρες για όλους τους πρόσφυγες.

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αριθμεί 9 μέλη. Με το διορισμό, στις αρχές του έτους, ενός εξ αυτών από τον Πρόεδρο Τραμπ, κοινή ήταν η εκτίμηση πως η σύσταση του Σώματος ήταν πλέον αρκετά συντηρητική και αρκετοί διέβλεπαν ότι η υπόθεση με το ταξιδιωτικό μπλόκο στους μουσουλμάνους είχε πιθανότητες θετικής, προς τον Λευκό Οίκο, έκβασης.

Το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους κατοίκους έξι μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη) θα εφαρμόζεται στο εξής για τα πρόσωπα που "δεν έχουν εγκαθιδρύσει μια σχέση αγαθής προαίρεσης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα πρόσωπα εκείνα που είναι παντελώς άγνωστα στις αμερικανικές αρχές δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Ωστόσο, υπήκοοι αυτών των χωρών που θέλουν να επισκεφθούν συγγενείς τους εγκατεστημένους στις ΗΠΑ θα μπορούν να το κάνουν. Θα επιτρέπεται επίσης η είσοδος σε φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί από αμερικανικά πανεπιστήμια.

"Δεχόμαστε εν μέρει τις προσφυγές και δεχόμαστε να αναστείλουμε εν μέρει" τις δικαστικές αποφάσεις που μπλόκαραν την εφαρμογή του διατάγματος, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο στην τελευταία συνεδρίασή του για το τρέχον δικαστικό έτος.

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά αξιοσημείωτη νίκη για τον Τραμπ, δεδομένου ότι η εφαρμογή του διατάγματός του είχε ανασταλεί από πολλούς άλλους δικαστές, σε πρωτοβάθμια δικαστήρια και σε εφετεία. Ο ίδιος ο πρόεδρος τη χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την μια νίκη για "την εθνική ασφάλεια".

Όπως σημείωσε, "η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την εθνική ασφάλειά μας". Στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ πρόσθεσε: "Η σημερινή απόφαση μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω ένα σημαντικό εργαλείο για να προστατεύσω" τις ΗΠΑ.

Αναμένεται πάντως ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που προβλέπονται από το διάταγμα.

"Η απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους παραβιάζει τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείχνει εύνοια ή να κάνει διακρίσεις σε βάρος μιας θρησκείας. Τα δικαστήρια απέτρεψαν κατ' επανάληψη αυτή τη μεροληπτική απαγόρευση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τώρα την ευκαιρία να την ακυρώσει οριστικά", αντέδρασε από την πλευρά του ο Όμαρ Τζάντουατ, δικηγόρος της οργάνωσης ACLU που προασπίζεται τις ατομικές ελευθερίες.

Το διάταγμα, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο, προβλέπει ότι η απαγόρευση εισόδου θα ισχύει για 90 ημέρες για τους πολίτες των έξι χωρών και 120 ημέρες για τους πρόσφυγες από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις διαδικασίες ελέγχου των νέων αφίξεων. Κατά συνέπεια, η εξέταση του διατάγματος και της νομιμότητάς του από το Ανώτατο Δικαστήριο το φθινόπωρο μπορεί, παραδόξως, να γίνει αφού έχει τερματιστεί η εφαρμογή του.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις πιο συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Κλάρενς Τόμας, ο Σάμιουελ Αλίτο και ο Νιλ Γκόρσατς, έκαναν γνωστό ότι διαφωνούσαν με αυτήν τη "συμβιβαστική" απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα και τάσσονταν υπέρ της πλήρους εφαρμογής του διατάγματος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ