ΚΟΣΜΟΣ

Ποιον «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις νικητή για τις πρόωρες εκλογές της Αυστρίας

Ποιον «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις νικητή για τις πρόωρες εκλογές της Αυστρίας
REUTERS/Faisal Al Nasser/Φωτογραφία αρχείου

Με τον νέο αρχηγό του, τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, το – συγκυβερνών στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, φέρεται να έχει σημαντικό προβάδισμα και να κατακτά την πρώτη θέση στις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, καταδεικνύουν δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Στην πρώτη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά επτά μονάδων από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (26%), που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους, ενώ το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%, περιορίζεται πλέον σε ένα 24%.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 9% ενώ μόλις 4% συγκεντρώνει το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ («Νέα Αυστρία»), το οποίο σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν από την ανάδειξη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος εμφανιζόταν με διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές, ενώ, σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση, φέρεται να είναι δύσκολη ακόμη και η εκ νέου είσοδος του στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4%.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, του εβδομαδιαίου πολιτικοοικονομικού περιοδικού Profil, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει 32%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 28%, το Κόμμα των Ελευθέρων 25%, οι Πράσινοι 8% και το ΝΕΟΣ 5%.

Στην ίδια δημοσκόπηση του Profil, στο ερώτημα της υποθετικής απευθείας εκλογής του καγκελάριου – του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης – ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και ο νυν Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν το 32%.

Ακολουθούν, με ποσοστό 13%, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η επικεφαλής των υποψηφίων των Πράσινων Ουλρίκε Λούνατσεκ και ο αρχηγός του ΝΕΟΣ Γκέραλντ Στρολτς με ποσοστό επίσης 2%.

Η ομόφωνη εκλογή από την διοικούσα επιτροπή του κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαΐου, την οποία θα επικυρώσει το έκτακτο κομματικό συνέδριο το ερχόμενο Σάββατο 1η Ιουλίου, ανέτρεψε ριζικά το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία, καθώς ο ίδιος, αμέσως μετά την εκλογή του, κατήγγειλε τον έως τώρα κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες ζητώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Της εκλογής του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προηγηθεί, μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου (και υπουργού Οικονομίας, Επιστημών και Έρευνας) στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μίτερλενερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες και να μεθόδευσαν τελικά οι «σκληροπυρηνικοί» του Λαϊκού Κόμματος.

Οι ίδιοι κύκλοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή – αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό», με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς – 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του στις πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων το διάστημα 2000-2006, με την αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους τότε υπό τον καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ και κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, τον Γεργκ Χάιντερ.

Η πιεστική απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές, που τελικά ευοδώθηκε, συνδέεται προφανώς με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μια φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον «δεύτερος» στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2013) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ