ΚΟΣΜΟΣ

Die Welt: Η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί βουλευτές για πιθανή κατασκοπεία από την Τουρκία

Die Welt: Η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί βουλευτές για πιθανή κατασκοπεία από την Τουρκία
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία. Η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει ότι η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία προειδοποίησε βουλευτές ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν απειλές στην ασφάλειά τους από Τούρκους εθνικιστές.

«Το Ομοσπονδιακό Αστυνομικό Γραφείο Εγκλημάτων έχει διεξαγάγει τις λεγόμενες "συζητήσεις ασφαλείας" με αρκετά μέλη του κοινοβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες», γράφει η Die Welt και προσθέτει ότι «οι συζητήσεις φαίνεται να εστιάστηκαν στην πιθανή παρακολούθηση από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις απειλές στην ασφάλεια που παρουσιάζουν οι Τούρκοι εθνικιστές».

Τον Ιανουάριο, ο ανώτατος εισαγγελέας της Γερμανίας ξεκίνησε έρευνα για πιθανή κατασκοπική δράση κληρικών που στάλθηκαν στη Γερμανία από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ τον Μάρτιο ξεκίνησε μια δεύτερη, ανεξάρτητη έρευνα για πιθανή κατασκοπεία.

Στις αρχές του χρόνου τα γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπήρχαν υποψίες πως η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) κατασκοπεύει τους υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ως διοργανωτή ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί εδώ και ένα χρόνο για θέματα που περιλαμβάνουν την έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει την σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 ως γενοκτονία, την κριτική του Βερολίνου για την κυβερνητική καταπίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, και τη φυλάκιση στην Τουρκία ενός Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής.

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε αυτόν τον μήνα την προγραμματισμένη απόσυρση γερμανικών στρατιωτών από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, μετά από την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες στη βάση.

Η Τουρκία έχει επίσης κατηγορήσει ορισμένους Γερμανούς βουλευτές για την υποστήριξή τους στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κατηγορία την οποία αρνούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ