ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Με θέμα τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια αρχίζει η δεύτερη κρίσιμη διάσκεψη

Κυπριακό: Με θέμα τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια αρχίζει η δεύτερη κρίσιμη διάσκεψη
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Με φόντο τα νέα δεδομένα, έπειτα από την απόσυρση του εγγράφου Άιντε για τα θέματα των Εγγυήσεων και Ασφαλείας  αρχίζει σήμερα στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδος) η δεύτερη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις», από το σημείο όπου σταμάτησε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο, πριν αποχωρήσει η Τουρκία από το τραπέζι. Η πρόοδος αναμένεται να κριθεί από τη στάση όλων των πλευρών και ιδιαιτέρως της Τουρκίας, αναφορικά με τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια.

Η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης είναι καθοριστικής σημασίας και αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας για το εάν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ 'Αιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.

download 2

(Πηγή: REUTERS/Yiannis Kourtoglou)

Η διάσκεψη θα ξεκινήσει με ομιλία του βοηθού γ.γ. του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος φτάνει στην Ελβετία σήμερα και αναμένεται να τονίσει τη σημασία της διάσκεψης και την ανάγκη οι πλευρές να την προσεγγίσουν με την απαραίτητη σοβαρότητα.

Στη σημερινή εναρκτήρια διαπραγμάτευση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, με τον Μπόρις Τζόνσον να αναχωρεί για το Λονδίνο το μεσημέρι καθώς ξεκινά η συζήτηση για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης Μέι. Οι Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αναμένεται να αναχωρήσουν και θα συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση που θα γίνει. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Κοτζιά για τη χάραξη κοινής στρατηγική

Αργά το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Κοτζιάς είχε, επίσης, και μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. 'Αιντε όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

2561116

(Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη παρέθεσαν δείπνο στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων, με τις κυπριακές πλευρές να εκπροσωπούνται από τους ηγέτες συν έξι άτομα και τις εγγυήτριες από τους ΥΠΕΞ και τέσσερα μέλη της αντιπροσωπείας. Πριν το δείπνο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Άιντε και συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά. Μετά το δείπνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ