ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας - Δεν πέτυχαν τον στόχο τους λέει η Ρωσία

Η ΕΕ παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας - Δεν πέτυχαν τον στόχο τους λέει η Ρωσία
REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παρατείνει για έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της διένεξης με την Ουκρανία, έως την 31η Ιανουαρίου 2018. Την ίδια ώρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι κυρώσεις δεν πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς η Ρωσία έχει προσαρμοστεί έπειτα από τρία χρόνια επιβολής κυρώσεων εναντίον της.

"Η τυπική απόφαση για την παράταση για έξι μήνες των οικονομικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας ελήφθη" αναφέρεται στο κείμενο τη ανακοίνωσης στο οποίο επισημαίνεται ότι "η απόφαση αυτή ακολούθησε την έκθεση του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Ιουνίου και αφορούσε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την παράταση των κυρώσεων για έξι μήνες. Το Συμβούλιο σήμερα ομόφωνα υιοθέτησε τυπικά και εγγράφως την απόφαση αυτή", αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Η εν λόγω απόφαση είναι καθαρά τεχνικής φύσεως καθώς η πολιτική απόφαση για την παράταση των κυρώσεων ελήφθη στις 22 Ιουνίου στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είχε παραταθεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έως την 31η Ιουλίου.

Η απόφαση για την παράταση των κυρώσεων ελήφθη επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν διαπίστωσαν καμία πρόοδο που θα οδηγούσε στον τερματισμό της διένεξης στην ανατολική Ουκρανία, όπου από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 10.000 άνθρωποι.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι κυρώσεις δεν πέτυχαν τον στόχο τους

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και οι οποίες επεκτάθηκαν σήμερα για μια ακόμη φορά, δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί, δήλωσε από την Βιέννη στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο διευθυντής της διεύθυνσης ευρωπαϊκής συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Κέλιν.

"Δεν υπάρχει τίποτα το νέο για μας στην περίπτωση αυτή", δήλωσε ο Κέλιν με αφορμή την παράταση των κυρώσεων επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε χώρα προσαρμόζεται έπειτα από τρία χρόνια επιβολής κυρώσεων εναντίον της. Ωστόσο είπε ότι "το πλέον σημαντικό είναι ότι οι κυρώσεις δεν επέτυχαν τους στόχους εκείνους χάριν των οποίων επιβλήθηκαν, δηλαδή δεν άλλαξαν την εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Δημοκρατίας και δεν ασκούν καμία επίδραση στην κατάσταση που υπάρχει γύρω από την ουκρανική διένεξη".

Τι προβλέπουν οι κυρώσεις

Η πολιτική των κυρώσεων που υιοθετεί η ΕΕ έχει τρεις κατευθύνσεις: τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην έκδοση βίζας για Ρώσους πολίτες (ισχύουν έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους) τις οικονομικές κυρώσεις κατά διαφόρων ρωσικών κρατικών εταιρειών, του πετρελαϊκού, αμυντικού και χρηματοπιστωτικού τομέα (έχουν παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2018) καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία (ισχύουν έως τις 23 Ιουνίου 2018).

Οι οικονομικές κυρώσεις, που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ και ΕΕ απαγορεύουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργάζονται επιχειρηματικά ή να επενδύουν σε ρωσικές βιομηχανίες του αμυντικού και πετρελαϊκού τομέα, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι περιορισμένες καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια στις πέντε βασικές ρωσικές κρατικές τράπεζες για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Παράλληλα οι οποιεσδήποτε εξαγωγές τεχνικού ή άλλου εξοπλισμού που προορίζεται για ρωσικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα, θα πρέπει να έχουν την έγκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ