ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τουσκ: Πρώτη συζήτηση σήμερα για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου

Ντ. Τουσκ: Πρώτη συζήτηση σήμερα για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου
REUTERS/Francois Lenoir

Σήμερα θα γίνει η πρώτη σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα, από τους Ευρωπαίους ηγέτες, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της ΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Συνθήκη του Δουβλίνου καθιστά τις χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου και αφορά άμεσα τη χώρα, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της σημερινής πραγματικότητας.

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι χρειάζονται σαφείς δεσμεύσεις από την Άγκυρα "ότι η απάντησή της σε αυτά που της προσφέρουμε θα είναι εξίσου συγκεκριμένη και ουσιαστική με τη δική μας".

Επανέλαβε μάλιστα την προειδοποίηση ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται και ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια μαζική έξοδο προσφύγων - ένα "νέο μεταναστευτικό κύμα".

Πρόσθεσε ότι αναμένει σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ρόλου της Frontex όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και ότι οι "28" θα εξετάσουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός συστήματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Επισήμανε παράλληλα ότι θα συζητηθεί ο ρόλος και η λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, θέμα όμως στο οποίο διίστανται οι απόψεις μεταξύ των κρατών - μελών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ