ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτική δίαιτα: δίαιτα τριών ημερών ή απάτη;

Στρατιωτική δίαιτα: δίαιτα τριών ημερών ή απάτη;
Department of Defense/CNNi

Το καλοκαίρι έχει έρθει και όπως συνηθίζεται αυτή την περίοδο πολλοί  αναζητούν στο διαδίκτυο δίαιτες για γρήγορο αδυνάτισμα. Παρότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι ειδικά οι στερητικές δίαιτες-εξπρές ουδέν αποτέλεσμα έχουν, ουκ ολίγοι αφήνονται να παραπλανηθούν από προγράμματα ...πείνας, ταλαιπωρώντας ταυτοχρόνως τον οργανισμό τους.

Το CNNi έβαλε στο μικροσκόπιο μια από τις δίαιτες που κάνουν θραύση στο ίντερνετ και η οποία υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα. Ονομάζεται «στρατιωτική δίαιτα». Είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα μόλις τριών ημερών, το οποίο υποτίθεται ότι εφαρμόζει ο στρατός και το ναυτικό των ΗΠΑ, και ακολουθώντας το κάποιος μπορεί να χάσει άμεσα 5 κιλά. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών όπως ο τόνος και το παγωτό.

Ειδικοί μιλώντας στο CNNi επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβει η συγκεκριμένη δίαιτα-εξπρές. Η διατροφολόγος Ελέιν Μαγκί εξηγεί ότι: «Με αυτές τις δίαιτες που περιλαμβάνουν τροφές με λίγες θερμίδες και λίγους υδατάνθρακες, χάνετε κυρίως νερό και μυς». Αν και για λίγες ημέρες η ζυγαριά μπορεί να δείξει απώλεια βάρους, με το που το άτομο ξεκινήσει να τρώει και πάλι φυσιολογικά, το βάρος θα επανέλθει.

Τι περιλαμβάνει η αποκαλούμενη στρατικωτική δίαιτα:

Πρώτη Ημέρα – Θερμίδες: 1.066

1

Πρωϊνό: Μισό γκρέιπφρουτ, 1 φέτα ψωμί, 2 κουταλιές φυστικοβούτυρο, 1 κούπα καφέ ή τσάι

Μεσημεριανό: Τόνος (μισό φλιτζάνι), μια φέτα ψωμί, ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι

Βραδινό: 85 γραμμάρια κρέας, ένα μπολ πράσινα φασολάκια, μισή μπανάνα, 1 μικρό μήλο και 1 κυπελάκι παγωτό βανίλια

«Εάν καταναλώνεις 2.000 με 2.500 θερμίδες καθημερινά, μια τόσο απότομη μείωσή τους είναι κάτι δύσκολο για τον οργανισμό», σημειώνει η Λίζα Ντράιερ, διαιτολόγος και αρθρογράφος του CNNi σε θέματα υγείας. «Θα είσαι πολύ κουρασμένος και ευάλωτος, θα έχεις δυσκολίες συγκέντρωσης. Δεν θα μπορείς να κάνεις γυμναστική και θα πεινάς πολύ».

Δεύτερη Ημέρα – Θερμίδες: 1.193

2

Πρωϊνό: 1 αυγό, 1 φέτα του τοστ, μισή μπανάνα

Μεσημεριανό: 1 μπολ με τυρί cottage, ένα σφιχτό αυγό, 5 αλμυρά κράκερ

Βραδινό: 2 χοτ ντογκ, ένα μπολ μπρόκολο, μισό μπολ καρότα, μισή μπανάνα, μισό κυπελάκι παγωτό βανίλια

«Δεν θα πρότεινα την κατανάλωση χοτ ντογκ ή κάποιο άλλο είδος επεξεργασμένου κρέατος γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», τονίζει η Ντράιερ. Επίσης, εξηγεί ότι το παγωτό δεν είναι καλή πηγή πρόσληψης θερμιδών και θα ήταν προτιμότερο να φάει κάποιος μια σαλάτα ή φρούτα, τροφές δηλαδή που θα τους δώσουν και αίσθημα πληρότητας.

Τρίτη Ημέρα – Θερμίδες: 762

3

Πρωϊνό: 5 αλμυρά κράκερ, μια φέτα τυρί τσένταρ, 1 μικρό μήλο

Μεσημεριανό: 1 σφιχτό αυγό, 1 φέτα τοστ

Βραδινό: Τόνος (ένα φλυτζάνι), μισή μπανάνα, 1 κυπελάκι παγωτό βανίλια

Παρότι διαδίδεται ότι ο συνδυασμός των τροφίμων σ' αυτό το διαιτολόγιο θα αυξήσει τον μεταβολισμό, οι ειδικοί λένε πως ούτε συμβαίνει ούτε υπάρχει έρευνα που το να το αποδεικνύει.

Γιατί ονομάζεται στρατιωτική δίαιτα;

Αναρτήσεις, bloggers και YouTubers υποστηρίζουν ότι αυτό το τριήμερο διατροφικό πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από διατροφολόγους του αμερικανικού στρατού για να χάνουν εύκολα κιλά οι νεοσύλλεκτοι.

170526161322 14 military diet exlarge 169

Department of Defense/CNNi

Ωστόσο, το CNNi επικοινώνησε με γνώστες, ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί για προγράμματα διατροφής με το στρατό και το σχόλιο ήταν πώς ούτε ξέρουν για μια τέτοια δίαιτα ούτε ο στρατός χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους.

170526160311 08 military diet exlarge 169

Department of Defense/CNNi

Πώς δίαιτες αυτές παραπληροφορούν

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές τέτοιες δίαιτες, γιατί οι άνθρωποι αναζητούν τον εύκολο τρόπο. Οι σχετικές αναρτήσεις ισχυρίζονται ότι το διαιτολόγιο που παρουσιάζουν είναι σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο ή προϊόν πολυετούς έρευνας. Εκτός αυτού, οι ιστοσελίδες που τις προωθούν συνήθως βάζουν παραπλανητικούς τίτλους ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του χρήστη.

Ο σωστός τρόπος απώλειας βάρους

Όλοι επιθυμούν να έχουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα στο σώμα και τη ζυγαριά τους. Είναι όμως αυτό εφικτό και υγιές;

Η Νταϊάνα Ντράιερ συμβουλεύει:

Εγώ θα πρότεινα μια τριήμερη, ειδική δίαιτα σε κάποιον, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει η απώλεια βάρους. Συστήνω την αύξηση της πρόσληψης νερού και την αποφυγή τροφών που είναι πλούσιες σε άμυλο και υδατάνθρακες -όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και το ρύζι- καθώς και γλυκών για μια εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μειώνονται οι θερμίδες που προσλαμβάνει ο οργανισμός αλλά σε συνδυασμό με το νερό, δίνεται κίνητρο (στον οργανισμό) να χάσει βάρος.

Όσον αφορά στις πόσιμες θερμίδες, προτείνει υγιεινές λύσεις. Αυτί δηλαδή κάποιος να πιεί ένα αναψυκτικό, θα ήταν προτιμότερο να φτιάξει ένα smoothie ή ένα φυσικό χυμό.

Για τη δε ...στρατιωτική δίαιτα των τριών ημερών, που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, η Ντράιερ καταλήγει: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα γιατρό ή ειδικό να υποστηρίζει ότι αυτή η δίαιτα είναι υγιής ή επωφελής καθ' οιονδήποτε τρόπο».

Με πληροφορίες από: Military diet: 3-day diet or dud?

By Sandee LaMotte, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ