ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αποφυλακίστηκε ο Εχούντ Ολμέρτ

Ισραήλ: Αποφυλακίστηκε ο Εχούντ Ολμέρτ
REUTERS

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, που πέρασε ένα χρόνο και τέσσερις μήνες στη φυλακή για διαφθορά, αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή.

Ο 71χρονος Ολμέρτ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2006 ως το 2009, κρατείτο από τον Φεβρουάριο του 2016 και είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που εξέτισε ποινή φυλάκισης. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε 27 μήνες φυλάκιση, όμως η ποινή του μειώθηκε.

Βγήκε από μια πίσω πόρτα της φυλακής Μαασιγιάχου στη Ράμλα, κοντά στο Τελ Αβίβ και φαινόταν καταβεβλημένος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP. Μπήκε γρήγορα σε ένα αυτοκίνητο που αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Ολμέρτ είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για δωροληψία στο πλαίσιο ενός τεράστιου έργου ανέγερσης οικημάτων στην Ιερουσαλήμ όταν ήταν δήμαρχος της πόλης από το 1993 ως το 2003, σε οκτώ μήνες για διαφθορά και απάτη και σε ένα μήνα για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

olmert 2

Πηγή: reuters

Την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ και η εισαγγελία ανακοίνωσαν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση μιας επιτροπής να μειωθεί κατά ένα τρίτο η ποινή του Ολμέρτ.

Αποδυναμωμένος από τις κατηγορίες για διαφθορά, ο Ολμέρτ είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Σεπτέμβριο του 2008. Ωστόσο συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του ως τον Μάρτιο του 2009, όταν ο επικεφαλής του Λικούντ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της θητείας του στην πρωθυπουργία σημειώθηκε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, με τη διασφάλιση μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας και την πρόταση για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ωστόσο δεν συνήφθη συμφωνία.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Όλμερτ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα τη δεκαετία του 70 ως βουλευτής της δεξιάς με στόχο του την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο Ισραήλ.

Ως πρωθυπουργός ο Όλμερτ διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των ενόπλων ομάδων στον Λίβανο το 2006 και στη Λωρίδα της Γάζας το 2008.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ