ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Το Παρίσι και οι Αφρικανοί εταίροι πρέπει να ξεριζώσουν τους μαχαιροβγάλτες

Μακρόν: Το Παρίσι και οι Αφρικανοί εταίροι πρέπει να ξεριζώσουν τους μαχαιροβγάλτες
REUTERS

Η Γαλλία και οι Αφρικανοί εταίροι της πρέπει να εργαστουν μαζί για να εξαλείψουν τους μαχητικούς ισλαμιστές από την ασταθή περιοχή του Σαχέλ, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα του Μαλί Μπαμακό.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 5 του Σαχέλ (G5 Sahel) --Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσαντ-- αναμένεται να εγκαινιάσουν κατά τη σύνοδο αυτή μια νέα πολυεθνή δύναμη που θα έχει στόχο να καταπολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές και την παράνομη δραστηριότητα σ' αυτή τη μεγάλη άνυδρη ζώνη.

«Καθημερινά πρέπει να πολεμάμε τρομοκράτες, μαχαιροβγάλτες, φονιάδες ... τους οποίους πρέπει να ξεριζώσουμε μαζί με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή του στο Μαλί από τον Μάιο που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα.

Μαχητικές ισλαμιστικές οργανώσεις, ορισμένες με σχέσεις με την αλ-Κάιντα, πήραν τον έλεγχο του ερημικού βόρειου Μαλί το 2012.

Ενώ απωθήθηκαν από τις μεγάλες πόλεις έναν χρόνο αργότερα χάρη σε μια στρατιωτική επέμβαση υπό τη Γαλλία, συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων του ΟΗΕ, στρατιωτών του Μαλί και αμάχων.

Η βία έχει επεκταθεί σε γειτονικές χώρες στην περιοχή του Σαχέλ της δυτικής Αφρικής και το Παρίσι έχει αναπτύξει χιλιάδες γάλλους στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών στο πλαίσιο μιας διασυνοριακής επιχείρησης με την ονομαχία Barkhane.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ