ΚΟΣΜΟΣ

Το «καρφί» της Μέρκελ προς την Κίνα για τις σχέσεις με την Ελλάδα

Το «καρφί» της Μέρκελ προς την Κίνα για τις σχέσεις με την Ελλάδα
REUTERS/Fabrizio Bensch

Προβληματισμένη εμφανίστηκε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει η Κίνα σε οικονομικά αδύναμες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, η Καγκελάριος της Γερμανίας έστειλε μήνυμα στις χώρες που επιδιώκουν διμερή τόνωση των επενδυτικών και εμπορικών δεσμών τους με την Κίνα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε:

Είμαι προβληματισμένη με αυτό που περιγράψατε. Οι αμοιβαίες εξαρτήσεις αυξάνονται και η ισορροπία συνεχώς μετατοπίζεται. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να προστατεύσει την επιρροή της και, πάνω από όλα, πρέπει να μιλάει με την Κίνα με μία φωνή.

Η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι τμήματα και της γερμανικής οικονομίας βασίζονται στο εμπόριο με την Κίνα, ωστόσο επισήμανε ότι στόχος των συζητήσεων με το Πεκίνο θα πρέπει να είναι μία «αρμονία» που ευνοεί όλους τους εμπλεκόμενους.

«Η Κίνα θα πρέπει να ανοίξει περισσότερο την αγορά της σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» σημείωσε ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευτούν ή να περιοριστούν οι ξένες επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους που κρίνονται στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Το «μπλόκο» της Ελλάδας σε κοινή δήλωση της ΕΕ κατά της Κίνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του Ιονίου η Ελλάδα μπλόκαρε την κοινή δήλωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ με την οποία ασκούσε κριτική στην Κίνα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και να τερματίσει τη θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο, έπρεπε να καταθέσει τη δήλωσή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης, αλλά απέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη συμφωνία όλων των κρατών – μελών της, έπειτα από το μπλόκο της Ελλάδας.

Ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, κάνοντας λόγο για «μη παραγωγική κριτική στη Κίνα». Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ξεχωριστές συζητήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας εκτός ΟΗΕ θα ήταν ένας καλύτερος δρόμος για συζητήσεις.

Η συγκεκριμένη δήλωση εκδίδεται τρεις φορές το χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να αναδειχθούν οι καταχρήσεις από κράτη ανά τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ