ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο καταγγέλλει μια «επικίνδυνη πρόκληση» της Ουάσινγκτον στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Πεκίνο καταγγέλλει μια «επικίνδυνη πρόκληση» της Ουάσινγκτον στη Νότια Σινική Θάλασσα
U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Kurtis A. Hatcher/Handout via REUTERS

Η διέλευση ενός αμερικανικού πολεμικού σε μικρή απόσταση από ένα νησί που ελέγχει το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα συνιστά «μια σοβαρή πολιτική και στρατιωτική πρόκληση», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδρώντας στην παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου, η Κίνα ανέπτυξε πολεμικά πλοία και καταδιωκτικά για να απομακρυνθεί, ανέφερε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το πλοίο, το αντιτορπιλικό USS Stethem, πλησίασε χθες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων το νησί Τρίτον, στο αρχιπέλαγος Παρασέλ, αμφισβητώντας de facto την κινεζική κυριαρχία σε αυτή την περιοχή που ελέγχει το Πεκίνο αλλά διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Το επεισόδιο, που χαρακτηρίστηκε από την Ουάσινγκτον μια «επιχείρηση υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», καταγράφηκε λίγες ώρες πριν από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που επρόκειτο να έχουν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

«Η κινεζική πλευρά προτρέπει εντόνως την αμερικανική πλευρά να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές επιχειρήσεις αυτού του είδους οι οποίες παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Κίνας και απειλούν την ασφάλεια της Κίνας», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπίσει την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική επιχείρηση υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», που έχει σκοπό να αμφισβητήσει τις εδαφικές βλέψεις της Κίνας σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ.

Η πρώτη είχε καταγραφεί την 25η Μαΐου στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, νοτιότερα.

Ο Τραμπ έχει επαινέσει επανειλημμένα δημόσια τον Σι, όμως ταυτόχρονα η κυβέρνησή του αμφισβητεί την κυριαρχία του Πεκίνου σε πολλές περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενώ η Ουάσινγκτον μοιάζει εκνευρισμένη από το ότι η Κίνα δεν ασκεί αποτελεσματικά πίεση στη Βόρεια Κορέα.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε δύο κινέζους πολίτες και σε μια κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία διότι όπως κατήγγειλε βοηθούν τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ κατηγόρησε επίσης μια κινεζική τράπεζα ότι ξεπλένει χρήματα για λογαριασμό της Βόρειας Κορέας.

Εξάλλου, η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε μια συμφωνία πώλησης όπλων στην Ταϊβάν, αξίας συνολικά 1,4 δισεκ. δολαρίων, όπως επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ