ΚΟΣΜΟΣ

Ο... «Δίας» Εμανουέλ Μακρόν στο πρωτοσέλιδο της Liberation (pic)

Ο... «Δίας» Εμανουέλ Μακρόν στο πρωτοσέλιδο της Liberation (pic)
REUTERS/Luc Gnago

Ως αρχαίο Έλληνα θεό, και μάλιστα τον Δία παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα Liberation τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, δείχνοντας δυσαρέσκεια στην απόφασή του να συγκεντρώσει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές σε μια κοινή συνεδρίαση, το αποκαλούμενο Κογκρέσο, για να τους εξηγήσει απευθείας τους στόχους του «μετασχηματισμού» της γαλλικής κοινωνίας που φιλοδοξεί να φέρει σε πέρας.

Ο γαλλικός Τύπος όπως φαίνεται, δεν «είδε με καλό μάτι» την κίνηση αυτή του Μακρόν καθώς ο νέος πρόεδρος «σπάει τους κώδικες της πολιτικής παράδοσης».

Την Κυριακή, η εφημερίδα Le Parisien έγραψε: «Το αποτόλμησε!», «πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη ύβρη (...) τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού του (...) καιρός να κατέβει από τον Όλυμπο...». Με σημερινό της εξώφυλλο η Liberation, αναφερόμενη στην κίνηση του Γάλλου προέδρου, γράφει: «Ο Μανου-Δίας στις Βερσαλλίες. Η πρώτη πράξη μιας συγκεντρωτικής προεδρίας».

Σημειώνεται πως η σύγκληση του Κογκρέσου στην αρχή της θητείας θεωρείται το «νέο εύρημα» του Εμανουέλ Μακρόν για μια απ' ευθείας επαφή με τους αιρετούς, ξεπερνώντας τη συνταγματική απαγόρευση. Διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών: ο πρωθυπουργός κυβερνά και ο πρόεδρος προεδρεύει. Βάσει αυτής της αρχής, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να απευθυνθεί απευθείας στους βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Με την πρωτοβουλία όμως και τη βούληση του Νικολά Σαρκοζί επιτεύχθηκε μια συνταγματική αναθεώρηση το 2008 με την οποία επιτρέπεται στον πρόεδρο να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου, χωρίς όμως να ακολουθήσει οποιαδήποτε ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ