ΚΟΣΜΟΣ

Η Καταλονία ετοιμάζεται για την ανεξαρτησία της - έχει ήδη ετοιμάσει «προσύνταγμα»

Η Καταλονία ετοιμάζεται για την ανεξαρτησία της - έχει ήδη ετοιμάσει «προσύνταγμα»
REUTERS/Albert Gea

Σε ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα για την ανεξαρτησία της, παρά τις αντιδράσεις του κεντρικού κράτους της Μαδρίτης, προχωρά η περιοχή της Καταλονίας.

Ειδικότερα, προτείνει την ενεργοποίηση μίας «συμμετοχικής διαδικασίας με βάση την κοινωνία των πολιτών» για τη σύνταξη και την επικύρωση ενός μελλοντικού Συντάγματος, το οποίο θα προκύψει μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτόνομης περιοχής την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το προσχέδιο του Νόμου Νομικής Μεταβατικότητας, που αντίτυπό του έχει έλθει στα χέρια της εφημερίδας El Pais.

Το προσχέδιο αυτό θα επέχει ρόλο «Ανωτάτου Κανονισμού», δηλαδή ‘προσυντάγματος’, για όσον καιρό δεν θα υπάρχει Σύνταγμα και σε αυτό ήδη κατονομάζεται η Καταλονία ως (ανεξάρτητη) Δημοκρατία, τονίζει η εφημερίδα.

Από την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και για το επόμενο εξάμηνο, προβλέπεται η διεξαγωγή μίας κοινοβουλευτικής και κοινωνικής διαβούλευσης για την τελική διαμόρφωση του Συντάγματος. Όταν η Συντακτική Συνέλευση επικυρώσει τον καταστατικό τούτο χάρτη θα προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα και θα ακολουθήσουν νέες συντακτικές εκλογές.

640x640 4

REUTERS/Albert Gea

Συνολικά το ‘προσύνταγμα’ περιέχει επτά κεφάλαια και 71 άρθρα. Στην ορολογία του έχει απαλειφθεί, εν σχέσει προς την αρχική του μορφή, η εκπεφρασμένη πρόθεση να τεθεί εξ άπαντος σε εφαρμογή, η οποία συνοψίζεται στη φράση:

Εάν το Ισπανικό κράτος παρεμποδίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος, αυτός ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ κατά τρόπον πλήρη και άμεσο όποτε το Κοινοβούλιο διαπιστώσει αυτήν την παρεμπόδιση.

Όπως διαπιστώνει η El Pais από την ανάγνωση του προσχεδίου, αυτή η νέα νομική διαδικασία αφήνει κατά μέρος τις αυτονομιστικές μεγαλοστομίες περί κρατικής κυριαρχίας, με όλες τις λεπτομέρειες και τις πτυχές της. Στη θέση των προβλέψεων αυτών, τονίζεται στο παρόν κείμενο μία ‘συντακτική διαδικασία’ με προτάσεις σε μία κατεύθυνση πιο «συλλογική», μέσω συνελεύσεων, των οποίων η χροιά μοιάζει σε εκείνες που πέρασε με προεδρικό διάταγμα τον περασμένο Μάιο ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο για τον ‘διορισμό’, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, εκπροσώπων από διάφορους τομείς και περιοχές της χώρας.

640x640 5

REUTERS/Albert Gea

Οι Καταλανοί βέβαια υποστηρίζουν ότι το μοντέλο της διαδικασίας αυτής προσομοιάζει περισσότερο σε εκείνο που είχε εφαρμοσθεί στην Ισλανδία, μετά την τραπεζική κρίση, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Η συνταγματική διαδικασία για την Καταλονία προβλέπει πως, εάν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου αποβεί θετικό για το ‘Ναι’ και την ανεξαρτησία, η Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) θα δρομολογήσει τρεις συμμετοχικές φάσεις, «με βάση κοινωνική, διακομματική, συμμετοχική και δεσμευτική, με στόχο να συνταχθεί και κυρωθεί το Σύνταγμα της Δημοκρατίας». Αυτό το βήμα θα ακολουθήσουν άλλες τρεις φάσεις:

Η πρώτη θα αφορά τη συμμετοχική διαδικασία, η δεύτερη τις συντακτικές εκλογές και η τρίτη την έγκριση του Συντάγματος δια ενός δημοψηφίσματος.

Αυτός ο νόμος αυτοαναγορεύεται σε «Ανώτατο Κανόνα» έως ότου έλθει η στιγμή που η Καταλονία θα διαθέτει Σύνταγμα και προδιαγράφει ένα γεμάτο ημερολόγιο για εκλογές και νέες διαβουλεύσεις μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ