ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδια για απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακρόν - Συνελήφθη ένας νεαρός

Σχέδια για απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακρόν - Συνελήφθη ένας νεαρός
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Thibault Camus/Pool

Απόπειρα δολοφονία κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σχεδίαζε ένας νεαρός εθνικιστής, ο οποίος και συνελήφθη, όπως έγινε γνωστό από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Ειδικότερα, ένας 23χρονος από ένα προάστιο του Παρισιού, μπήκε στο στόχαστρο των Αρχών όταν έδειξε ένα ξαφνικό διαδικτυακό ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός όπλου τύπου Καλάσνικοφ, επιθυμία που εξέφρασε σε ένα chat για βιντεοπαιχνίδια, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RMC. Άμεσα, η αναφορά αυτή καταγγέλθηκε στην κυβερνητική ιστοσελίδα κατά της τρομοκρατίας.

Έπειτα από έρευνα της αστυνομίας, ο νέος που έχει εθνικιστικά φρονήματα, εντοπίστηκε και συνελήφθη την Τετάρτη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύλληψης του, φέρεται να απείλησε τους αστυνομικούς με κουζινομάχαιρο, ενώ σε έρευνα στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκαν άλλα τρία μαχαίρια. Ανοίγοντας τον υπολογιστή του, οι αστυνομικοί, μέσω του ιστορικού αναζήτησης εντόπισαν διάφορους στόχους που είχε θέσει ο 23χρόνος.

Δικαστικές πηγές έκαναν γνωστό, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι ο «ακροδεξιός» νέος σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, την Ημέρα της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου, την οποία μάλιστα μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου θα παρακολουθήσει και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται πως η ημέρα της Βαστίλης αποτελεί μεγάλη εθνική εορτή στην Γαλλία, καθώς στις 14 Ιουλίου 1789 κατά τη Γαλλική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε η εισβολή στη φυλακή της πόλης, που αποτέλεσε σημείο καμπής για την γαλλική ιστορία.

Στον 23χρονο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες που αφορούν την τρομοκρατία το Σάββατο, ωστόσο οι λεπτομέρειες της υπόθεσης έγιναν γνωστές σήμερα Δευτέρα.

Ο νεαρός, αναφέρουν πηγές, φέρεται να δρούσε μόνος, ενώ ήταν γνωστός στις αστυνομικές Αρχές καθώς πέρυσι είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης με 18 μήνες αναστολή για «πρόκληση φυλετικού μίσους και υποστήριξη της τρομοκρατίας» αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ακροδεξιό Μπρέιβικ.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται απόπειρα δολοφονίας κατά προέδρου την Ημέρα της Βαστίλης. Το 2002, ο Μαξίμ Μπρονερί, ένας ακροδεξιός νέο ναζί επιχείρησε να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο Ζακ Ζιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ