ΚΟΣΜΟΣ

Απεργία στην Τράπεζα της Αγγλίας έπειτα από.. 50 χρόνια

Απεργία στην Τράπεζα της Αγγλίας έπειτα από.. 50 χρόνια

Το ισχυρότερο συνδικάτο της Βρετανίας το Unite ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στα τμήματα συντήρησης και ασφάλειας στην Τράπεζα της Αγγλίας θα απεργήσουν για τέσσερις ημέρες, ξεκινώντας από τις 31 Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ζητώντας υψηλότερους μισθούς προκειμένου να τερματιστεί ο αυστηρός έλεγχος στους μισθούς του δημόσιου τομέα στη Βρετανία και συγκεκριμένα στην αύξηση που τους δόθηκε η οποία ήταν της τάξεως μόλις του 1%. Είναι η πρώτη απεργία στην Τράπεζα εδώ και 50 χρόνια ενώ είναι ελάχιστες οι φορές που κάτι τέτοιο συμβαίνει στα 323 χρόνια της ιστορίας της.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους βουλευτές, για να τερματίσει το πλαφόν 1% - που είναι χαμηλότερο του πληθωρισμού – στις μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, κάτι που ισχύει από το 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό των κρατικών δαπανών.

«Εάν προχωρήσει η απεργία, η Τράπεζα έχει ήδη εκπονήσει σχέδια προκειμένου όλες οι υπηρεσίες να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Unite και ελπίζουμε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε η Τράπεζα της
Αγγλίας σε ανακοίνωση.

Η Unite δήλωσε ότι κάποιοι εργαζόμενοι της Τράπεζας κερδίζουν λιγότερα από 20.000 λίρες (25.700 δολάρια) το χρόνο, άρα μια αύξηση κατά 1% θα είχε πιθανόν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

Το συνδικάτο κάλεσε το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας να παρέμβει, λέγοντας ότι θα εξετάσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν διευθετηθεί η διαμάχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ