ΚΟΣΜΟΣ

EE: Προς αναθεώρηση η Σένγκεν με αυστηροποίηση ελέγχων στα σύνορα

EE: Προς αναθεώρηση η Σένγκεν με αυστηροποίηση ελέγχων στα σύνορα
REUTERS/Eric Vidal

Συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένων σε Ευρωπαίους πολίτες- αποφασίστηκαν στο σημερινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ένωσης στις Βρυξέλλες καθώς οι υπουργοί ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση των κανόνων της ζώνης Σέγκεν.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποφασίστηκε να επιτραπεί η πραγματοποίηση "συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους", έλεγχοι που μέχρι σήμερα περιορίζονται μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ετιέν Σνέιντερ.

Ο Λουξεμβούργιος υπουργός τόνισε παράλληλα ότι συμφωνήθηκε να γίνει πλήρης χρήση της εργαλειοθήκης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών (intelligence services) των χωρών - μελών.

Συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί ως το τέλος του έτους ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) που μέχρι τώρα προσέκρουαν στις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ετιέν επισήμανε ότι η συμφωνία καλό θα ήταν να επέλθει πριν τις 3 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

"Πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών.

Αναφορικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο κ. Καζνέβ ανέφερε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε πως η Frontex θα ενισχύσει τους ελέγχους συμπληρώνοντας ότι πρέπει να περιοριστεί το κύμα μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι το σημερινό Συμβούλιο συμφώνησε στην εισαγωγή μιας νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ