ΚΟΣΜΟΣ

«Πόρτα» των ΗΠΑ σε έξι Αφγανές που θα έπαιρναν μέρος σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής

«Πόρτα» των ΗΠΑ σε έξι Αφγανές που θα έπαιρναν μέρος σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής
REUTERS/ MOHAMMAD SHOIB

Μια ομάδα έξι κοριτσιών από το Αφγανιστάν πάλεψε επί μήνες για να ολοκληρώσει μια ρομποτική κατασκευή με την οποία θα συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής FIRST Global που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον στις 16 και 18 Ιουλίου.

Εκεί ομάδες νέων από όλον τον κόσμο θα ανταγωνιστούν στην επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά. Όχι όμως τα έξι κορίτσια από το Αφγανιστάν, καθώς οι αμερικανικές αρχές δεν τους χορήγησαν άδεια εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την μερική εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το οποίο απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη), καθώς και προσφύγων απ' όλον τον κόσμο.

Το Αφγανιστάν όμως δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των χωρών αυτών και η ρομποτική κατασκευή της αφγανικής ομάδας, σε αντίθεση με τους δημιουργούς της, θα βρεθεί στον διαγωνισμό στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, ομάδες από το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία έλαβαν άδειες εισόδου στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

afghanistan

Πηγή: Reuters

Έτσι, τα κορίτσια από το Αφγανιστάν θα παρακολουθήσουν το διαγωνισμό μέσω Skype από την πόλη τους Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τον λόγο γιατί δεν μας χορηγήθηκε άδεια εισόδου, καθώς μέλη ομάδων από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό έλαβαν άδειες», δήλωσε η 14χρονη Φατιμά Καντεριάν, μέλος της αφγανικής ομάδας που επισκέφτηκε δύο φορές την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να υποβάλει αίτηση για έκδοση βίζας.

«Κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον. . . αλλά δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και ελπίζουμε ότι η ρομποτική κατασκευή μας να πάρει μια θέση ανάμεσα σε άλλα ρομπότ που κατασκεύασαν ομάδες από άλλες χώρες», τόνισε η Καντεριάν.

«Όλες οι χώρες μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς, αλλά εμείς όχι. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη προσβολή του λαού του Αφγανιστάν», τόνισε η 17χρονη Λίντα Αζίζι, μέλος της ομάδας.

Ο πρόεδρος της FIRST Global Τζο Σίστακ εξέφρασε με ανάρτησή του στην σελίδα της διοργανώτριας αρχής στο facebook την «θλίψη του» για την απόφαση των αμερικανικών αρχών, αλλά είπε ότι η αφγανική ομάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέσω Skype.

«Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει τώρα να τιμήσουμε αυτά τα γενναία κορίτσια από το Αφγανιστάν», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι ομάδες από 156 χώρες – ανάμεσά τους το Ιράν και το Σουδάν, που βρίσκονται στον κατάλογο των χωρών στους υπηκόους των οποίων τους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ με βάση το αντιμεταναστευτικό διάταγμα – παρέλαβαν τα έγγραφά τους για την είσοδό τους στην χώρα.

Άδεια εισόδου στις ΗΠΑ έλαβε επίσης η «Ομάδα Ελπίδα», που αποτελείται από Σύρους πρόσφυγες, τόνισε ο Σίστακ.

Σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters για την αιτία της απαγόρευσης χορήγησης άδειας εισόδου στα κορίτσια από το Αφγανιστάν, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλέστηκε κανονισμούς που απαγορεύουν στην υπηρεσία να συζητά υποθέσεις ατομικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ