ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας
KCNA/via REUTERS

Στην τελική της φάση εισέρχεται πλέον η σύγκρουση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μία μόλις μέρα μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ανήμερα μάλιστα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας και αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας», σύμφωνα με δηλώσεις που το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA απέδωσε στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιώντας πλάγιο λόγο.

Ο Κιμ έκρινε επίσης ότι η επιτυχής δοκιμή του πυραύλου ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την απεμπόληση αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την εγκατάλειψη αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Όπως επιβεβαίωσε και το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στη δοκιμή του οποίου προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή».

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για την ημέρα της εθνικής τους εορτής, μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.

2017 07 05T020701Z 635757505 RC11744334C0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES USA DRILLS


Πηγή:8th United States Army/Handout via REUTERS

Η απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χαρακτηρίζεται ορόσημο για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει ήδη διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει ένα μικρό οπλοστάσιο ατομικών όπλων.

Μένει ωστόσο να φανεί αν η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παραγάγει μια μικρού μεγέθους πυρηνική κεφαλή και να την προσαρμόσει σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να αποκτήσει την τεχνολογία που θα εγγυάται ότι θα μπορεί να κάνει επιτυχή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Το KCNA ανέφερε ότι η χθεσινή εκτόξευση ήταν επιτυχής όσον αφορά «όλες τις τεχνολογικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων της αντοχής στη θερμότητα και τη δομική σταθερότητα του κώνου της κεφαλής», κάτι που είναι απαραίτητο για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα του πυραύλου άθικτου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κεφαλή αποτελείτο από ανθρακοΐνες.

2017 07 05T001853Z 1627979137 RC196364EAF0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES USA DRILLS


Πηγή: 8th United States Army/Handout via REUTERS

Υπό «δύσκολες συνθήκες, που σημαίνει θερμότητα χιλιάδων βαθμών, πιέσεις και δονήσεις, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεφαλής παρέμεινε σταθερή, μεταξύ των 25 και των 45 βαθμών Κελσίου», ανέφερε το πρακτορείο. Ο πύραυλος διέγραψε μια «τέλεια» τροχιά και «έπληξε τον στόχο του με ακρίβεια», συμπλήρωσε.

«Απάντηση» από ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα στα ανοικτά της ασιατικής χώρας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, σε μια επίδειξη δύναμης μετά τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Η δυνατότητα να πλήττονται στόχοι σε μεγάλο στρατηγικό βάθος δίνει τη δυνατότητα στη συμμαχία της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «να προσβάλλουν το πλήρες φάσμα» στόχων που είναι κρίσιμο να εξουδετερώνονται έγκαιρα, «υπό όλες τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι στα γυμνάσια δοκιμάστηκαν το Army Tactical Missile System (ATACMS) και ο πύραυλος Hyunmoo II της Νότιας Κορέας.

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο διατράνωσε ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας, ενώ καταδίκασε τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε χθες η Πιονγκγιάνγκ.

«Παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας και να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Ντέινα Γουάιτ. «Η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ιαπωνία, ενώπιον αυτών των απειλών, παραμένει αλύγιστη», πρόσθεσε η ίδια.

Πιθανόν η Πιονγκιάνγκ να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή

Στο ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε νέα, την έκτη κατά σειρά, πυρηνική δοκιμή, μετά την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου την οποία διεξήγαγε χθες Τρίτη, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πια πολύ πιθανό.

2017 07 04T180612Z 1442914088 RC13132F4AA0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή:KCNA/via REUTERS

«Ο στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, επομένως θεωρώ ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μεγάλη», δήλωσε ο Χαν Μιν-γκου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, ερωτηθείς από ένα μέλος του εάν πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σύντομα σε μια νέα πυρηνική δοκιμή.

«Γνωρίζουμε ότι είναι πάντα έτοιμοι να διεξαγάγουν πυρηνικές δοκιμές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανιχνεύσει ασυνήθιστες ενδείξεις», πρόσθεσε ο Χαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ