ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πέθανε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Ντανιήλ Γκράνιν

Ρωσία: Πέθανε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Ντανιήλ Γκράνιν
WIKIPEDIA

Σε ηλικία 99 ετών πέθανε την Τετάρτη στην Αγία Πετρούπολη ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς της Ρωσίας, ο Ντανιήλ Γκράνιν.

Με το έργο του περιέγραψε με τρόπο απαράμιλλο, ανθρώπινο και αποκαλυπτικό, αλλά όχι μηδενιστικό τη δύσκολη πορεία της Σοβιετικής κοινωνίας, αναδεικνύοντας τις τεράστιες θυσίες του σοβιετικού λαού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην πραγματική τους και όχι στην επική τους διάσταση, αφού ο ίδιος ως στρατιώτης που πολέμησε υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των δεινών που προκάλεσε ο πόλεμος.

Ο συγγραφέας που έλεγε ότι το «το να αλλάξει η εξουσία είναι πιο δύσκολο από το να εξαλείψεις την φτώχεια», ή ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να μάθουμε να συγχωρούμε», σε μια πρόσφατη συνέντευξη του που έδωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta, παραμονές της επετείου της νίκης κατά της χιτλερικής Γερμανίας, αναφέρεται στα αναπάντητα για χρόνια ερωτήματα, που δημιούργησε στους κύκλους των ιστορικών αλλά και στην ρωσική κοινή γνώμη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τα οποία συζητούνται μέχρι σήμερα. Ήταν ή όχι προετοιμασμένη η Σοβιετική Ένωση να αντιμετωπίσει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Χίτλερ, ποιες ήταν οι ευθύνες του Στάλιν και πόσα εκατομμύρια τελικά σοβιετικοί πολίτες έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του πολέμου αυτού, ο οποίος στην Ρωσία έχει καθιερωθεί ως Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος

Ο Ντανιήλ Γκράνιν, στην τελευταία του αυτή συνέντευξη, μιλάει για τα συναισθήματα, τις απορίες, αλλά και την άγνοια που είχαν οι περισσότεροι που πήγαιναν να πολεμήσουν κατά των Γερμανών, για την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε στα πολεμικά μέτωπα, αλλά κυρίως για την απογοήτευση που ένοιωσαν πολλοί κατά την έναρξη του πολέμου, όταν άρχισαν να αντιλαμβάνονται, όπως λέει, ότι «δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τον πόλεμο», θεωρώντας ότι «τον Στάλιν οι Γερμανοί τον έπαιξαν στα δάχτυλα τους» και πως «αυτό ήταν φοβερό ακόμα και να το σκεφτεί στην αρχή, ότι ο ίδιος ο Στάλιν δεν αντιλαμβάνονταν ότι μας κορόιδευε». «Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για έναν πραγματικό πόλεμο» λέει ο Γκράνιν και συνεχίζει: «Δεν περιμέναμε ότι οι Γερμανοί υπερέχουν σε σχέση με μας και στον εξοπλισμό και τις επικοινωνίες και στην τροφοδοσία. Ήταν σε όλα προετοιμασμένοι ενώ εμείς δεν είχαμε τίποτα. Τρέχαμε. Ήταν ένα ταπεινωτικό, ένα συναίσθημα πανικού...Έπρεπε να συνέλθουμε. Αλλά για να συνέλθουμε χρειαζόμασταν χρόνο».

Σήμερα η Ρωσία υποκλίνεται στον μεγάλο αυτό συγγραφέα, που με το έργο του «Η Πολιορκία του Λένινγκραντ» (για τον αποκλεισμό που είχαν επιβάλλει τα χιτλερικά στρατεύματα), ήταν ο πρώτος συγγραφέας που άρχισε να γράφει την αλήθεια για τα γεγονότα που είχαν σχέση με την πολιορκία της πόλης, που διήρκεσε τρία ολόκληρα χρόνια.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντιεφ ήταν από τους πρώτους που έγραψε το ιστολόγιο του στο Facebook, ότι ο Γκράνιν, έδωσε νόημα «σε τέτοιες μεγάλες και σημαντικές έννοιες όπως είναι η εντιμότητα και ο ανθρωπισμός».

Η αλήθεια είναι ότι ο Γκράνιν είχε προκαλέσει με το έργο του, πολλές συζητήσεις και στους λογοτεχνικούς κύκλους της Ρωσίας, με συμπάθειες και αντιπάθειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ