ΚΟΣΜΟΣ

Aμέλια Έρχαρτ: Ανατροπή στο μυστήριο του θανάτου της θρυλικής πιλότου

Aμέλια Έρχαρτ: Ανατροπή στο μυστήριο του θανάτου της θρυλικής πιλότου
@Harris & Ewing/Wikipedia

80 χρόνια περίπου από την ημέρα που η αυτοκράτειρα των αιθέρων Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, το μυστήριο του θανάτου της περιπλέκεται.

Ακόμη και σήμερα ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες της εξαφάνισής της 39χρονης και του αεροναυτίλου της, Φρεντ Νούναν. Οι δυο τους χάθηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης από την Παπούα Νέα Γουινέα προς τη νήσο Χάουλαντ της Νότιου Ειρηνικού και οι θεωρίες είναι ήδη πολλές. Σήμερα ένα ακόμη σενάριο έρχεται να προστεθεί σε όλα όσα τόσες δεκαετίες στοιχειώνουν το μύθο της καθώς μία φωτογραφία από τα Εθνικά Αρχεία αναζωπυρώνει τις εικασίες ότι η θρυλική αεροπόρος Αμέλια Έρχαρτ πέθανε αιχμάλωτη των Ιαπώνων.

80 χρόνια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή της ενώ πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μία θολή και μακρινή λήψη φωτογραφίας που κυκλοφορεί τελευταία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την πιθανή τύχη της αεροπόρου, παρά τις επιφυλάξεις των ειδικών.

Η φωτογραφία ανακαλύφθηκε στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ και παρουσιάσθηκε σε ερευνητική εκπομπή του History Channel. Η φωτογραφία έχει τίτλο ‘Ατόλη Τζαλουΐτ’ και απαθανατίζει ένα πρόσωπο που κάθεται με γυρισμένη την πλάτη στον φακό σε προκυμαία των Νήσων Μάρσαλ.

AMAE

Πηγή: Les Kinney/US national archives

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ βασιζόμενοι στα περιστασιακά πειστήρια της φωτογραφίας (μοιάζει να είναι γυναίκα, έχει κοντά μαλλιά και φορά παντελόνι) υπαινίσσονται πως πρόκειται για την Αμέλια Έρχαρτ. Μάλιστα, κοντά της, αναγνωρίζουν στον άνδρα που στέκει ακουμπισμένος σε έναν στύλο τη μορφή του πλοηγού της Φρεντ Νούναν.

Πιστεύουμε πως ένα σκάφος του Ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού τη μετέφερε στη Σαϊπάν, στις Μαριάνες νήσους, όπου απεβίωσε στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της" δήλωσε στο δίκτυο NBC ο παραγωγός του προγράμματος Γκάρι Ταρπίνιαν.

Οι αιτιάσεις των παραγωγών δεν επιβεβαιώθηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση, στα αρχεία της οποίας δεν βρέθηκε καμιά σχετική καταχώρηση. Ενώ κι άλλοι ειδικοί, όπως η Ντόροθι Κοχρέιν, του τομέα αεροναυτικής του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας Σμιθσόνιαν, αποκλείει να πρόκειται για την αμερικανίδα αεροπόρο. "Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί σε κανέναν το δικαίωμα να ονειρεύεται" σχολίασε η ίδια.

Μύθος των αιθέρων γένους θηλυκού

amelia1

@TheMPSAdvantage

Η Αμέλια Έρχαρτ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αεροπόρους της Ιστορίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό για να πετάξει πάνω από τον Ειρηνικό (από τη Χονολουλού της Χαβάης στην Καλιφόρνια).

Η τελευταία της πτήση πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 1937, οπότε απογειώθηκε με τον Νούναν από το Λάε στη Νέα Γουινέα για να ολοκληρώσει το τελευταίο σκέλος του εγχειρήματος για τον γύρο του κόσμου με το αεροσκάφος της. Όμως το δικινητήριο αεροπλάνο της Lockheed Electra εξαφανίσθηκε σε κάποιο σημείο του Ειρηνικού και οι σοροί των δύο επιβαινόντων ουδέποτε ανακαλύφθηκαν.

Οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην εκδοχή της πτώσης στη θάλασσα, όμως αρκετοί είναι εκείνοι που πιθανολογούν ότι η αεροπόρος ή αιχμαλωτίσθηκε από τους Ιάπωνες ή αυτοκτόνησε. 'Αλλοι πιστεύουν ότι κατόρθωσε να φθάσει στην κοραλλιογενή ατόλη του Νικουμαρόρο, ένα απόμερο τμήμα των Νήσων Κιριμπάτι, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το επίκεντρο των ερευνών για τον εντοπισμό της, κι απο εκεί μόλις ξεκίνησε μία νέα επιχείρηση. Όμως 80 χρόνια μετά την εξαφάνισή της, κανείς δεν έχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί.

Eίναι προφανές ότι ο μύθος της πρωτοπόρου αεροπόρου Αμέλια 'Ερχαρτ αρνείται να πεθάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ