ΚΟΣΜΟΣ

Η δήλωση Τραμπ που εκνεύρισε το Κρεμλίνο και η απάντηση Πεσκόφ

Η δήλωση Τραμπ που εκνεύρισε το Κρεμλίνο και η απάντηση Πεσκόφ
REUTERS/LASZLO BALOGH

Επικριτικός απέναντι στη Ρωσία εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Πολωνία, ένα ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν από την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ρωσίας «αποσταθεροποιητική» και υποστήριξε ότι συνεργάζεται με την Πολωνία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές απειλές, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Κρεμλίνου.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η Πολωνία αποτελεί τον πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στην Ευρώπη, λίγες ώρες προτού μεταβεί στο Αμβούργο για τη σύνοδο των ηγετών του G20.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Αντρέι Ντούντα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με τους εταίρους τους για να αντιταχθούν «στις ενέργειες της Ρωσίας και της αποσταθεροποιητικής της συμπεριφοράς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι συνεργάζεται με την Πολωνία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές από τη Ρωσία.

«Η Αμερική δεσμεύεται να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε με την Πολωνία σε απάντηση των ενεργειών της Ρωσίας και την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της και είμαστε ευγνώμονες για το παράδειγμα που έχει θέσει η Πολωνία για κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με το να είναι μια από τις λίγες χώρας που εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις»

δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Κρεμλίνο απαντά:

"Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προς τους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι το Κρεμλίνο προσδοκά, η αμοιβαία κατανόηση να διέπει τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

"Αυτός είναι ο λόγος ακριβώς που περιμένουμε την πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων", δήλωσε ο Πεσκόφ , προσθέτοντας ότι οι δύο πρόεδροι κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής "θα είναι σε θέση να ανταλλάξουν απόψεις για τα περισσότερα σημαντικά ζητήματα και (η συνάντηση) θα αποτελέσει μια ευκαιρία να εξηγήσουν και τελικά να κατανοήσουν ο ένας τις πραγματικές θέσεις του άλλου όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και όχι τις θέσεις τους όπως τις παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης".

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει την Πιονγκγιάνγκ να υποστεί «τις συνέπειες», διευκρινίζοντας ότι και ο ίδιος εξετάζει μια «αυστηρή» απάντηση.

«Καλώ όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν αυτή την παγκόσμια απειλή και να δείξουν δημοσίως στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν επιπτώσεις για την πολύ, πολύ κακή συμπεριφορά της», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει «ιδιαίτερα αυστηρά» μέτρα, εξήγησε ο ίδιος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τι θα κάνει με την Βόρεια Κορέα.

Καταλήγοντας ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τέλος, από την πλευρά του ο Ντούντα επεσήμανε ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την ασφάλεια της Πολωνίας. «Θεωρούμε τους εαυτούς μας πιστούς εταίρους που συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα, μεταξύ αυτών και η ασφάλεια»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ