ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μία νεκρή και πέντε τραυματίες σε προπύργιο των αυτονομιστών

Ουκρανία: Μία νεκρή και πέντε τραυματίες σε προπύργιο των αυτονομιστών
REUTERS

Δύο εκρήξεις με μια ώρα διαφορά στοίχισαν τη ζωή σε μια γυναίκα και τραυμάτισαν άλλους πέντε ανθρώπους στο κέντρο της πόλης Λουγκάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Περί τις 15:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μια έκρηξη (...) Η αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για μια επίθεση. Μια γυναίκα είναι νεκρή και άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν», δήλωσε αρχικά στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, η Αλίνα Τζιβολούπ.

Μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα σε μικρή απόσταση από την πρώτη, κοντά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των αρχών, από τη δεύτερη έκρηξη τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Μαρότσκο, εκπρόσωπο του υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστών, δηλώσεις του οποίου μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η γυναίκα η οποία που σκοτώθηκε στην πρώτη έκρηξη ήταν ένα στέλεχος της ιατρικής υπηρεσίας των αυτονομιστικών αρχών, ενώ οι πέντε πρώτοι τραυματίες είναι άμαχοι.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε «έναν εκρηκτικό μηχανισμό γεμάτο με κομμάτια μέταλλο που είχε τοποθετηθεί μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων» και πρόσθεσε ότι οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ διεξάγουν έρευνα.

Από τον Απρίλιο του 2014 η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Παρά την κήρυξη πολλών εκεχειριών, αιματηρές συγκρούσεις καταγράφονται συχνά κατά μήκος των γραμμών των μετώπων.

Εξάλλου στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι, επιθέσεις έχουν αποδεκατίσει τους τοπικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες, με τους αυτονομιστές να κατηγορούν τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι διεξάγει μια εκστρατεία εξόντωσης και το Κίεβο να κάνει λόγο από την πλευρά του για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ ηγετικών στελεχών των ανταρτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ