ΚΟΣΜΟΣ

Μοσούλη: Ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί του ιρακινού στρατού - Θέμα χρόνου η ανακατάληψη (pics)

Μοσούλη: Ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί του ιρακινού στρατού - Θέμα χρόνου η ανακατάληψη (pics)
REUTERS/Ahmed Saad

Οι ιρακινές αρχές προετοιμάζονται για μια μεγάλη ανακοίνωση. Την τελική επιτυχία της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, από τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους.

Μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο, ο Αμερικανός στρατηγός Ρόμπερτ Σοφτζ από τη Βαγδάτη είπε: «Η ανακοίνωση επίκειται. Δεν μπορώ να πω αν θα είναι σήμερα ή αύριο, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ σύντομα».

Οι τζιχαντιστές που βρίσκονται ακόμη στη Μοσούλη έχουν "απελπιστεί" και πολεμούν μέχρι θανάτου σε μια μικρή περίμετρο δύο (οικοδομικών) τετραγώνων στην καρδιά της παλιάς πόλης, κοντά στον ποταμό Τίγρη, σύμφωνα με τον στρατηγό Σοφτζ.

Ορισμένοι προσποιούνται ότι είναι νεκροί, φορούν γιλέκα γεμάτα εκρηκτικά και ανατινάζονται καθώς πλησιάζουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Γυναίκες που πολεμούν στις τάξεις του ISIS ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε πλήθη εκτοπισμένων αμάχων.

Μερικοί τζιχαντιστές, ωστόσο, προσπαθούν να διαφύγουν και αφού ξύρισαν τη γενειάδα τους και άλλαξαν ρούχα αναμιγνύονται μέσα στο κύμα των προσφύγων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

2017 07 08T115302Z 1816844601 RC164624A930 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL

REUTERS/Alaa Al-Marjani

Η μάχη της Μοσούλης άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2016, και οι μάχες εντάθηκαν σταδιακά καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, πλησίαζαν στο κέντρο της πόλης.

Για να επιβραδύνει την προώθησή τους, ο ISIS τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σχεδόν σε όλα τα κτίρια μέσα από τα οποία περνούσαν οι μαχητές του. Βόμβα βρέθηκε ακόμη και κάτω από μια κούνια, διηγείται ο Αμερικανός στρατηγός.

Η τελική νίκη θα είναι καμπή για τις ιρακινές δυνάμεις, που είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πόλη στα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο του 2014.

2017 07 08T114135Z 771315958 RC1E420F1DC0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL

REUTERS/ Alaa Al-Marjani

«Τους αξίζει να τη γιορτάσουν και να νιώσουν την περηφάνια και την αίσθηση της αποστολής που εξετελέσθη δια της στρατιωτικής ισχύος», δήλωσε ο στρατηγός «συγχαίροντας τους εκ των προτέρων γι’ αυτή τη μεγάλη μάχη». Όπως τονίζει:

Αυτή η μάχη στη Μοσούλη δεν συγκρίνεται επ΄ουδενί με το πώς πολεμούν οι στρατιώτες στην εποχή μας. Πρέπει να ανατρέξουμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να βρούμε κάτι που θα ταίριαζε μόνο σε αυτό.

Ο Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος διευθύνει το κέντρο κοινών επιχειρήσεων του συνασπισμού κατά του ισλαμικού κράτοτς στη Βαγδάτη, εκτιμά ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης δεν είναι παρά ένα στάδιο στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Ορκίζονται ότι θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου»

Οι μαχητές του ISIS ορκίστηκαν να "πολεμήσουν μέχρι θανάτου" για να προασπίσουν το τελευταίο τους οχυρό στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ιρακινών δυνάμεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο των τζιχαντιστών Amaq.

«Οι μαχητές δεσμεύονται συλλογικά να πολεμήσουν μέχρι θανάτου στη Μαϊντάν», αναφέρει η ανακοίνωση του Amaq, αναφερόμενο στη γειτονιά κοντά στην όχθη του ποταμού Τίγρη, που αποτελεί την τελευταία θέση τους.

2017 07 08T113724Z 1442229285 RC1E82D36FF0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL

REUTERS/ Alaa Al-Marjani

Δεκάδες ιρακινοί στρατιώτες πάντως γιόρτασαν το Σάββατο ανάμεσα στα ερείπια στις όχθες του ποταμού Τίγρη χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της νίκης, μερικοί χόρευαν με μουσική που ακουγόταν από ένα φορτηγό και πυροβολούσαν στον αέρα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.

2017 07 08T103913Z 709308776 RC1701B99F00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL

REUTERS/Ahmed Saad

Το κλίμα είναι λιγότερο εορταστικό ανάμεσα στο σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους της Μοσούλης, εκτοπισμένους έπειτα από μήνες μαχών, πολλοί από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς έξω από την πόλη, υπομένοντας και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ