ΚΟΣΜΟΣ

Στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα

Στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JULIEN WARNAND

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε το Σάββατο ο Λεχ Βαλέσα, ο πολωνός πρώην ακτιβιστής, συνιδρυτής του ιστορικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», πολιτικός και πρόεδρος της χώρας από το 1990 ως το 1995.

Όπως έκανε γνωστό ο γιός του Βαλέσα το Σάββατο, ο πατέρας του ένοιωθε μεγάλη αδυναμία και μεταφέρθηκε άμεσα στην πανεπιστημιακή κλινική του Γκτανσκ, στην πόλη που γεννήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian.

Σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, την Πέμπτη στην ομιλία του Ντόναλτ Τραμπ στη Βαρσοβία, ο Βαλέσα είχε αποδοκιμαστεί από οπαδούς της κυβέρνησης, ενώ έχει κατηγορήσει ανοιχτά τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας ότι αποτελεί κίνδυνο για την δημοκρατία και ότι βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1990, ο Βαλέσα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και εξελέγη Πρόεδρος της χώρας για πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ακολούθησε την τακτική της συχνής αλλαγής της κυβερνητικής σύνθεσης, πράγμα που έγινε αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση και τον οδήγησε στο να χάσει την ευρεία λαϊκή του αποδοχή ως τα τέλη της θητείας του, το 1995.

Έτσι, έχασε τις προεδρικές εκλογές του 1995, τις οποίες κέρδισε ο Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι. Τις εκλογές αυτές τις έχασε με διαφορά μικρότερη του 1%, και αν είχε αποδειχθεί πριν τις εκλογές ότι ο αντίπαλός του υποστήριζε ψευδώς ότι έχει πανεπιστημιακό δίπλωμα (ως επιχείρημα υπεροχής έναντι του Βαλέσα), ίσως ο Βαλέσα να μην τις είχε χάσει.

Μετά την ήττα, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική, πλην όμως βοήθησε στην οργάνωση του κόμματος «Εκλογική Δράση Αλληλεγγύης», το οποίο κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ήταν εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2000, στις οποίες έλαβε μόλις το 1% των ψήφων. Έκτοτε, έκανε πράξη την απόσυρσή του από την πολιτική και διδάσκει ιστορία και πολιτική της Ανατολικής Ευρώπης σε διάφορα ξένα Πανεπιστήμια.

Εκτός από το Νόμπελ Ειρήνης του 1983, ο Βαλέσα έλαβε πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Το 2001 έλαβε το βραβείο «Pacem in Terris». Στις 10 Μαΐου 2004, το διεθνές αεροδρόμιο του Γκντανσκ πήρε το όνομά του και ενσωμάτωσε την υπογραφή του στο λογότυπο του αεροδρομίου. Έχει λάβει δεκάδες μετάλλια από διάφορες χώρες, ενώ έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας από 33 Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ