ΚΟΣΜΟΣ

Λιου Σιαομπό: Πιθανή μεταφορά στο εξωτερικό για θεραπεία

Λιου Σιαομπό: Πιθανή μεταφορά στο εξωτερικό για θεραπεία
REUTERS/Toby Melville

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό που πάσχει από καρκίνο στο ήπαρ στο τελικό στάδιο μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία, εκτιμούν δύο Δυτικοί γιατροί που τον επισκέφθηκαν χθες Σάββατο.

Ο Λιου, 61 ετών, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών το 2009 για «υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας», αφού βοήθησε στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως «Χάρτα 08» που καλεί σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους καθώς διαγνώσθηκε τον Μάιο με καρκίνο στο ήπαρ σε τελικό στάδιο.

Χθες τον επισκέφθηκαν δύο γιατροί, ένας Αμερικανός και ένας Γερμανός, για να αποτιμήσουν την κατάσταση της υγείας του και να του δώσουν συμβουλές για τη θεραπεία του, έπειτα από πρόσκληση του νοσοκομείου της Σενγιάνγκ όπου νοσηλεύεται.

«Ο Λιου Σιαομπό και η οικογένειά του έχουν ζητήσει να του χορηγηθεί η υπόλοιπη θεραπεία στη Γερμανία ή τις ΗΠΑ», επεσήμαναν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Τζόζεφ Μ. Χέρμαν από το πανεπιστήμιο του Τέξας και ο Μάρκους Μπίχλερ από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

«Αν και πάντα υπάρχει ένα ποσοστό κινδύνου στη μετακίνηση οποιουδήποτε ασθενή, και οι δύο γιατροί εκτιμούν ότι ο Λιου μπορεί να μεταφερθεί με την κατάλληλη ιατρική βοήθεια και υποστήριξη. Ωστόσο η μεταφορά του θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», τόνισαν στην ανακοίνωση.

Οι δύο Δυτικοί γιατροί αναγνώρισαν την ποιότητα της θεραπείας που έχει λάβει ως τώρα ο Κινέζος αντιφρονών και συμφώνησαν με την αρχική διάγνωση του καρκίνου στο ήπαρ.

Προς το παρόν το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχει σχολιάσει αν θα επιτραπεί στον Λιου να πάει στο εξωτερικό.

Μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης και είναι φίλος της οικογένειας δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο πρακτορείο Reuters ότι ο Λιου είπε στους Δυτικούς γιατρούς πως ελπίζει να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία, όμως η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ