ΚΟΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα ωραιότερα κτίρια για το 2017 (pics)

Αυτά είναι τα ωραιότερα κτίρια για το 2017 (pics)
CNNi

Από τότε που ξεκίνησε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη, πριν από περίπου μία δεκαετία, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF) παρουσιάζει μερικά από τα πιο φιλόδοξα και εντυπωσιακά κτίρια στη Γη. Η εκδήλωση κατά την οποία ένα κτίριο κατακτά παγκόσμια διάκριση κερδίζοντας τον τίτλο «World Building of The Year» είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα και το βραβείο που δίδεται θεωρείται το σημαντικότερο του κλάδου.

Η 10η απονομή – η οποία από το 2016 πραγματοποιείται στο Βερολίνο – υπόσχεται ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων και ομιλιών από τους ιδρυτές και αρχιτέκτονες Sir Peter Cook, Zaha Hadid και Patrik Schumacher.

Τα κτίρια που συγκαταλέγονται στη φετινή λίστα διαφέρουν μεταξύ τους: από το γκρίζο Petersen Automotive Museum στο Λος Άντζελες, στο πολύχρωμο Hostel της Αυστραλίας όπου φιλοξενούνται κάτοικοι που πάσχουν από νεφρική νόσο και βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον σχεδιασμό

Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό κάλος και την τεχνολογία αποτυπώνεται στο κτίριο όπου φιλοξενείται το Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας στη Λισαβόνα. Ένα τεράστιο υπερσύγχρονο κτίριο, στα περίχωρα της πόλης, όπου μπροστά του βρίσκεται η θάλασσα.

7

Άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει ότι η φύση έχει αναλάβει «ηγετικό ρόλο» αποτελεί το Binh House στο Βιετνάμ: δέντρα και φυτά αναδύονται από τα μπαλκόνια συνθέτοντας ένα τέλειο περιβάλλον. Ο αρχιτέκτονας του συγκεκριμένου κτιρίου φιλοδοξεί να αυξήσει την παρουσία του πράσινου στην πόλη.

5 copy

Το 2017 παρατηρήθηκε ρεκόρ διεθνών συμμετοχών από 51 διαφορετικά έθνη. Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος WAF, Paul Finch, «ο κατάλογος του φετινού διαγωνισμού έχει διαφορετική γεωγραφική εμβέλεια. Η χρήση του νερού είναι εντυπωσιακή ενώ υπάρχουν ενδείξεις πραγματικού ενδιαφέροντος για την κλιματική αλλαγή».

World Building of the Year 2017 shortlist revealed, By Clive Martin, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ