ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για την αναστολή πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία

Λονδίνο: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για την αναστολή πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία
REUTERS/Khaled Abdullah

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την Δευτέρα την προσφυγή οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία θα πρέπει να σταματήσει να πουλά όπλα στη Σαουδική Αραβία επειδή αυτά χρησιμοποιούνται στην Υεμένη κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT) ζήτησε να αρθεί η άδεια πώλησης βρετανικής κατασκευής βομβών, μαχητικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, τον οποίο, όπως κατήγγειλε, χρησιμοποιεί ο υπό τη Σαουδική Αραβία σουνιτικός συνασπισμός εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Ετήσια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθούν τη σύγκρουση στην Υεμένη, ένα αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Reuters τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι ο υπό το Ριάντ συνασπισμός που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης διεξήγαγε επιθέσεις που «ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Όπως εκτίμησε όμως το δικαστήριο:

Η Σαουδική Αραβία ήταν και παραμένει δεσμευμένη στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Δεν υπήρχε “πραγματικός κίνδυνος” για “σοβαρές παραβιάσεις” του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, τέτοιες που να δικαιολογούν την αναστολή ή την ακύρωση της πώλησης όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά της η CAAT ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. «Είναι μια απογοητευτική απόφαση», σχολίασε ο Άντριου Σμιθ της Εκστρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ