ΚΟΣΜΟΣ

Η Δήμαρχος της Ρώμης απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο εκτός... από τη γειτονιά της

Η Δήμαρχος της Ρώμης απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο εκτός... από τη γειτονιά της
REUTERS/Alessandro Bianchi

Βαθιά θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη τουρίστες και κάτοικοι Ρώμης, αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θελήσουν να πιουν ένα ποτό στο δρόμο καθώς, σύμφωνα με απόφαση της Δημάρχου θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

«Δεν θέλουμε τα καλοκαιρινά βράδια στη Ρώμη να αμαυρωθούν από επεισόδια που έχουν άμεση σχέση με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ» ανέφερε η Δήμαρχος, Βιρτζίνια Ράτζι.

Και μέχρι εδώ η απόφαση ίσως φαίνεται δίκαιη, ασφαλής και προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν συμβεί το καλοκαίρι και οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, από τσακωμούς στη μέση του δρόμου, μέχρι και καταστροφές.

Όμως η απόφαση της Βιρτζίνια Ράτζι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο λόγος; Τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται στην περιοχή Οτάβια της βορειοδυτικής Ρώμης, η οποία, όλως παραδόξως, είναι η γειτονία που μένει η ίδια. Η... εξαίρεση αυτή έχει εξοργίσει τους κατοίκους της Ρώμης και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι δεν θα εφαρμόσουν την απόφασή της εάν δεν συμπεριληφθεί και η Οτάβια.

download 1

(Πηγή: REUTERS/Remo Casilli)

Η Βιρτζίνια Ράτζι είναι μία Δήμαρχος που φαίνεται ότι θέλει να επιβάλει την τάξη στη Ρώμη. Εκτός από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε δημόσιους και εξωτερικούς χώρους, από τις 10 μ.μ. και μέχρι τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από γυάλινα δοχεία σε εξωτερικούς χώρους ενώ μετά τα μεσάνυχτα η απαγόρευση επεκτείνεται σε περιορισμούς όλων των...δοχείων.

Παράλληλα, απαγορεύει και σε όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια να πωλούν αλκοόλ μετά τις 2 το βράδυ. Σε αντίθετη περίπτωση ο πελάτης θα πληρώσει πρόστιμο ως και 150 ευρώ ενώ ο ιδιοκτήτης 280 ευρώ.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.

download 2

(Πηγή: REUTERS/Remo Casilli)

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Βιρτζίνια Ράτζι

Είναι η νεότερη δήμαρχος της Ρώμης

Η Ράτζι είναι μόλις 30 ετών όπως περιγράφουν οι συνεργάτες της είναι «ακριβής, αποφασισμένη, και λεπτομερής»

Ισχυρίζεται πως η ισότητα παραμένει "όνειρο θερινής νυκτός"

Αναγνώρισε τη σημασία της σχέσης μεταξύ του φύλου της και της νίκης της σε μία ανάρτηση στη σελίδα του κόμματος. «Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να πω ... είναι πως επιτέλους η Ρώμη θα έχει μία γυναίκα δήμαρχο», έγραψε.

Σε μία περίοδο «κατά την οποία η ισότητα ευκαιριών αποτελεί ακόμα όνειρο θερινής νυκτός», η νέα δήμαρχος έγραψε πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «το πρώτο σημάδι πραγματικής αλλαγής που φέρνουμε σε αυτή τη χώρα».

download 3

(Πηγή: REUTERS/Remo Casilli)

Η νίκη για το κόμμα είναι πολύ σημαντική

Η επικράτηση της Ράτζι ήταν μέρος ενός ευρύτερου θριάμβου για το Κίνημα Πέντε Αστέρων, καθώς το κόμμα στις εκλογές εξασφάλισε νίκες σε 19 από τις 20 πόλεις στις οποίες έστειλε υποψηφίους, σύμφωνα με το ANSA.

Το κόμμα ιδρύθηκε από τον κωμικό και blogger Μπέπε Γκρίλο (Βeppe Grillo) το 2009. Η Ράτζι ήρθε σε επαφή με το κόμμα το 2011 μέσω του άνδρα της Αντρέα Σεβερίνι (Andrea Severini), ο οποίος είναι επίσης μέλος του κόμματος και διευθυντής ραδιοφώνου. Μαζί του η Ράτζι έχει έναν επτάχρονο γιο, τον Ματέο (Matteo), όπως γράφει το ANSA.

Έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τα διαρκή προβλήματα της Ρώμης

Η καμπάνια της Ράτζι επικεντρώθηκε στα μακροχρόνια προβλήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, από την υποδομή ως τη διαφθορά.

Εκτός από την υπόσχεση της να βελτιώσει την αισθητική του δημαρχείου, η Ράτζι ορκίστηκε επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η στέγαση, η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων. Η Ράτζι πρότεινε τη δημιουργία περισσότερων δρόμων ανακύκλωσης έτσι ώστε να λυθεί και το περιβόητο πρόβλημα κίνησης.

Στερείται εμπειρίας

Πολλοί κριτικοί έχουν επισημάνει την σχετική έλλειψη εμπειρίας της ως μια πιθανή αδυναμία. Η πολιτική εμπειρία της Ράτζι περιορίζεται στα λίγα χρόνια που έχει θητεύσει στο δημαρχείο της Ρώμης.

download 4

(Πηγή:REUTERS/Tony Gentile)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ