ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Ο γιος του Τραμπ ήξερε ότι η Ρωσίδα δικηγόρος θα του έδινε στοιχεία κατά της Κλίντον

New York Times: Ο γιος του Τραμπ ήξερε ότι η Ρωσίδα δικηγόρος θα του έδινε στοιχεία κατά της Κλίντον
REUTERS/Joshua Roberts

Νέα τροπή στην υπόθεση της συνάντησης του γιου του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσίδα δικηγόρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δίνει η εφημερίδα New York Times, η οποία υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είχε ενημερωθεί ότι η δικηγόρος θα του έδινε στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Η εφημερίδα επικαλείται τρεις ανθρώπους που φέρεται να έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο αναφερόταν ότι θα δοθούν στον γιο του Ντόναλντ Τραμπ επιβαρυντικά στοιχεία για την Κλίντον ενώ την ίδια ώρα ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκολντστόουν άφησε να εννοηθεί σε μήνυμά του προς τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από την ρωσική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ αρνείται τις αναφορές της εφημερίδας και υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι η δικηγόρος είχε οποιαδήποτε σχέση με το Κρεμλίνο.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι πιθανό να ενδιαφέρει τις έρευνες που διεξάγονται αναφορικά με το αν υπήρξε ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ προσέλαβε δικηγόρο, ο οποίος θα τον εκπροσωπήσει στις έρευνες που διεξάγονται, ενώ ηγετικοί κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνάντηση μεταξύ του γιου του προέδρου των ΗΠΑ και του Ρώσου δικηγόρου.

Capture

(Πηγή: Reuters)

Οι ισχυρισμοί για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, έχουν επισκιάσει τους πρώτους μήνες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ενώ διεξάγονται έρευνες από το Κογκρέσο και το FBI. Επικεφαλής της έρευνας του FBI, έχει τεθεί από το αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης, ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικές αρμοδιότητες, Ρόμπερτ Μιούλερ, που εξετάζει το ενδεχόμενο προεκλογικής συνωμοσίας μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά κι ενδεχόμενες σχέσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Φλιν με την Μόσχα. Ο διορισμός του Μιούλερ για την διεξαγωγή της έρευνας αυτής, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τράμπ, έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζέφ Σέσιονς, αυτοεξαιρέθηκε από την διεξαγωγή της έρευνας, αφού κι ο ίδιος διερευνάται για το ενδεχόμενο προεκλογικών επαφών του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση αυτή, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ επίσης, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιαδήποτε συνωμοσίας με την Μόσχα.

«Πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη. Απαιτεί πλήρη διερεύνηση. Όποιος πήγε στην συνάντηση αυτή, πρέπει να έρθει στην επιτροπή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο MSNBC ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της επιτροπής που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες και διεξάγει σχετική έρευνα.

Ο Τραμπ Τζούνιορ προσέλαβε τον δικηγόρο της Νέας Υόρκης, Άλαν Φουτερφάς που ειδικεύεται στην υπεράσπιση υποθέσεων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και την γρφειοκρατία. «Θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον Ντόναλντ Τραμπ Τζουνιορ και ειλικρινά δεν υπάρχει τίποτα από όλο αυτόν τον θόρυβο που γίνεται στα ΜΜΕ, σχετικά με την συνάντηση της 9ης Ιουνίου του 2016,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φουτερφάς στο Reuters.

download 10

(Πηγή: REUTERS/Aaron Josefczyk)

«Αυτό θα αποδειχτεί» πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Φουτερφάς δεν διευκρίνισε εάν είχε κάποιο ρόλο στις ανακοινώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ μέσα στο Σαββατοκύριακο, για τη συνάντηση που είχε τον Ιούνιο του 2016, στον Πύργο Τραμπ, με την Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκαγια, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου του 2016.

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης, ότι στη συνάντηση, ήταν παρόντες ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο (τότε) πρόεδρος της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ. Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης, ότι η συνάντηση αυτή, είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη ιδιωτική συνάντηση μεταξύ μελών του στενού κύκλου συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ και μιας πολίτη από την Ρωσία, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Από την πλευρά της, η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς που είναι μέλος της αρμόδιας επιτροπής για τις μυστικές υπηρεσίες στην Γερουσία, κάλεσε τον Τραμπ Τζούνιορ να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, που εξετάζει το ενδεχόμενο συνωμοσίας. «Η επιτροπή μας χρειάζεται να εξετάσει τον ίδιον, αλλά κι άλλους που συμμετείχαν στην συνάντηση» δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Στην Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα της Ρωσίδας δικηγόρου. «Όχι, δεν γνωρίζουμε ποια είναι και ειδικά δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις όλων των Ρώσων δικηγόρων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ. Ο Γκολντστόουν δήλωσε ότι κανόνισε την συνάντηση μετά από αίτημα του τραγουδιστή κι επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, που είναι πελάτης του από την Μόσχα. Ο ίδιος, είπε στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ότι η συνάντηση θα ήταν με μία δικηγόρο από την Ρωσία, που ισχυρίζονταν ότι κατείχε πληροφορίες σχετικά με παράνομες προεκλογικές συνεισφορές στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ