ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντάρτες υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν αεροσκάφος του καθεστώτος - Παραβιάσεις στην εκεχειρία

Συρία: Αντάρτες υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν αεροσκάφος του καθεστώτος - Παραβιάσεις στην εκεχειρία
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Rodi Said

Σύροι αντάρτες υποστήριζουν ότι κατέρριψαν αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος κοντά σε μια περιοχή που καλύπτεται από την κατάπαυση του πυρός που ισχύει σε τρεις επαρχίες της νότιας Συρίας.

Δύο ανταρτικές οργανώσεις που επιχειρούν στη νοτιοανατολική Συρία ανέλαβαν την ευθύνη για την επιχείρηση αυτή με κοινή ανακοίνωσή τους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

«Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε και συνετρίβη σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο του καθεστώτος. Η τύχη του πιλότου δεν είναι γνωστή», δήλωσε ο Φαρές αλ-Μουντζέντ της ανταρτικής οργάνωσης «οι δυνάμεις του Άχμαντ αλ-Άμπντο».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υποστήριξε πως το αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά σ' ένα χωριό που βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στις επαρχίες της Δαμασκού και της Σουέιντα.

Σημειώνεται πως η Σουέιντα, όπως και η Ντεράα και η Κουνέιτρα, είναι οι τρεις επαρχίες όπου το μεσημέρι της Κυριακής τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιορδανίας.

Αυτές οι επαρχίες της νότιας Συρίας αποτελούν μέρος των «ζωνών αποκλιμάκωσης» του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του καθεστώτος της Δαμασκού, και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Παρά την εκεχειρία, που γίνεται γενικά σεβαστή, το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε χθες Δευτέρα μια επίθεση εναντίον των ανταρτών στην επαρχία Σουέιντα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ωστόσο, κρατικό μέσο ενημέρωσης υποστήριξε πως η επίθεση στρεφόταν εναντίον τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και ανταρτικές οργανώσεις, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν και σήμερα στην επαρχία αυτή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ