ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η σύζυγος του Λιου Σιαομπό είναι ελεύθερη

Κίνα: Η σύζυγος του Λιου Σιαομπό είναι ελεύθερη
Πηγή:Shenyang Municipal Information Office/via REUTERS

Η σύζυγος του κινέζου αντιφρονούντα και νομπελίστα Λιου Σιαομπό, το πτώμα του οποίου αποτεφρώθηκε σήμερα, είναι «ελεύθερη», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, την ώρα που κυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε έναν λίβελο εναντίον του νομπελίστα χαρακτηρίζοντας τον έναν «μισητό» εγκληματία ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση από την κινεζική κοινωνία.

Το πτώμα του Σιαομπό αποτεφρώθηκε σε μια «απλή τελετή», ενώπιον της συζύγου του και συγγενών τους, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Η Λιου Σιά παρέλαβε την τέφρα του συζύγου της, σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:

Εξ όσων γνωρίζω η Λιου Σιά είναι ελεύθερη και ως πολίτης της Κίνας τα δικαιώματά της θα προστατευτούν σύμφωνα με το νόμο.

«Αλλά μόλις έχασε το σύζυγό της. Είναι πολύ λυπημένη. Στην περίοδο μετά το θάνατο του Λιου Σιαομπό θα δεχθεί εξωτερικές ενοχλήσεις. Αυτή είναι η επιθυμία των μελών της οικογένειας της. Είναι φυσικό», συνέχισε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκεται η ποιήτρια Λιου Σιά. Μολονότι βρισκόταν και η ίδια υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τότε που ο σύζυγός της βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010, της επιτρεπόταν να τον επισκέπτεται μια φορά το μήνα.

2017 07 13T150707Z 208946921 RC19EC712190 RTRMADP 3 CHINA RIGHTS LIU 1

(Πηγή: REUTERS/Bobby Yip)

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μο Σαοπίνγκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν γνωρίζει αν η αποτέφρωση έγινε σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειας, καθώς δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με κανένα μέλος της. «Πιθανότατα βρίσκονται ακόμα υπό έλεγχο και υπό παρακολούθηση από τις αρχές», εξήγησε ο Σαοπίνγκ.

Ο 61χρονος Λιου Σιαομπό, πέθανε την Πέμπτη στην πόλη Σενγιάνγκ (βορειοανατολική Κίνα), από πολυοργανική ανεπάρκεια εξαιτίας του καρκίνου στο ήπαρ που τον είχε προσβάλει, χωρίς οι αρχές να του επιτρέψουν να περάσει τις τελευταίες του ημέρες ελεύθερος ή να μεταβεί στο εξωτερικό για νοσηλεία, κάτι που προκάλεσε σωρεία επικρίσεων εναντίον του Πεκίνου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που διένειμαν οι αρχές εικονίζουν τη σύζυγό του, την ποιήτρια Λιου Σιά, με μαύρα γυαλιά, δακρυσμένη, πλάι στο πτώμα του συζύγου της, καθώς και συγγενείς να υποκλίνονται μπροστά στο λείψανο, γύρω από το οποίο είχαν τοποθετηθεί λευκά άνθη.

2017 07 15T025028Z 878867321 RC18FD6D7E20 RTRMADP 3 CHINA RIGHTS

(Πηγή: henyang Municipal Information Office/via REUTERS)

Συγγραφέας και καθηγητής, ο Λιου Σιαομπό συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2008 και καταδικάστηκε έναν χρόνο αργότερα σε 11 χρόνια κάθειρξη για υπονομευτική δραστηριότητα. Η κινεζική κυβέρνηση τον κατηγορούσε κυρίως ότι συνέβαλε στη σύνταξη ενός μανιφέστου που μεταξύ άλλων απαιτούσε να προκηρυχθούν ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

Μετά τον θάνατό του τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη σύζυγό του, η οποία παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό και υπό στενή παρακολούθηση από το 2010. Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της» για αυτήν και κάλεσε την κυβέρνηση της Κίνας να της επιτρέψει να εγκαταλείψει τη χώρα.

2017 07 13T152643Z 511601129 RC13E074C2F0 RTRMADP 3 CHINA RIGHTS LIU

(Πηγή: REUTERS/Bobby Yip)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ