ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Για την ενίσχυση της άμυνας η αγορά των πυραύλων Patriot

Ρουμανία: Για την ενίσχυση της άμυνας η αγορά των πυραύλων Patriot
REUTERS/Issei Kato/Φωτογραφία αρχείου

Οι αγορές του ρουμανικού στρατού δεν στοχεύουν στο να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία αλλά επιδιώκουν να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πιθανή πώληση επτά αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot αξίας 3,9 δισ. δολαρίων στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004 και της ΕΕ από το 2007, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 2% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά.

Ερωτηθείς αν η συζήτηση για την αγορά των πυραύλων Patriot και τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια προκαλούν ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Γιοχάνις είπε στους δημοσιογράφους: "Πρώτα θα πρέπει να δούμε για που προορίζονται αυτές οι αγορές".

"Δεν προετοιμαζόμαστε για να επιτεθούμε σε κανέναν. Προετοιμαζόμαστε...για να επωφεληθεί ο στρατός μας από σύγχρονες, αποτελεσματικές λειτουργίες. Προορίζονται για την προστασία μας, για την εγγύηση της ασφάλειας των Ρουμάνων".

Ερωτηθείς αν οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Ρωσία, ο Γιοχάνις απάντησε: "Φυσικά και θα μπορούσαν και θεωρώ ότι το κάνουν".

Η Ρωσία, η οποία με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 προκάλεσε ανησυχία στα μέλη του ΝΑΤΟ από το ανατολικό μπλοκ, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, έχει δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ απειλεί την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη με το να ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή και με το να επιδίδεται σε παιγνίδια πολέμου.

Η τελική απόφαση της Ρουμανίας για την αγορά των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, με κυριότερους εργολάβους της εταιρείες Raytheon Co και Lockheed Martin Corp, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ