ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Ο Κοτζιάς υπήρξε ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη διάσκεψη

Αναστασιάδης: Ο Κοτζιάς υπήρξε ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη διάσκεψη
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαίρει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Να ξεκαθαρίσω κάτι» τονίζει ερωτηθείς για τον Έλληνα ΥΠΕΞ: «Ο κ. Κοτζιάς υπήρξε ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη διάσκεψη. Προέβαλε τις θέσεις του, υποστήριζε τις θέσεις μας, χωρίς να προκαλέσει κανέναν και να δώσει την αφορμή ότι η Ελλάδα συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αποτυχία. Αυτό είναι το πρώτο και το σημαντικότερο που πρέπει να λεχθεί. Το δεύτερο είναι ότι από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα είχαμε διαδοχικές συσκέψεις για να χαράξουμε από κοινού γραμμή, πάντα μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων του γ.γ., ώστε να επιτευχθεί πρόοδος και γιατί όχι συγκλίσεις τέτοιες που να επέτρεπαν στους πρωθυπουργούς να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, ώστε να κλείσει το θέμα των στρατευμάτων».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «άψογη» τη συνεργασία του «στους τρόπους χειρισμού της όλης διαπραγμάτευσης για τη διάσκεψη της Κύπρου», τόσο με τον Ν. Κοτζιά όσο και με τον Α. Τσίπρα τους οποίους και ευχαριστεί δημόσια, «για την απόλυτη στήριξη» σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Καθημερινή και Βήμα».

Επιβεβαιώνει δε ότι κατά τη διάρκεια του επίμαχου δείπνου μίλησε δύο φορές με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα, σημειώνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να μεταβεί στο Κραν Μοντανά, εφόσον υπήρχε συμφωνία».

«Η Άγκυρα δεν ήταν έτοιμη για λύση, και αυτό είχε καταστεί σαφές και στις επαφές και επικοινωνίες που είχε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους κ. Ερντογάν και Γιλντιρίμ» εκτιμά, ενώ δηλώνει απόλυτα σίγουρος για την ορθή στρατηγική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ότι «ζούσε σε μια πλάνη», «θεωρούσε ότι συμβαίνει αυτό που θα ήθελε να συμβεί» και ουσιαστικά παρέσυρε τον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει βεβιασμένα τη διάσκεψη χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία προεργασία.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εκτιμά ότι δεν έχουν πέσει τίτλοι τέλους στο Κυπριακό, δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον υπάρξει καλή προετοιμασία, ενώ επισημαίνει ότι η διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας που θα εξεταστεί μετά τις εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών.

Τέλος συστήνει ψυχραιμία διευκρινίζοντας στο «Βήμα» ότι «το πολεμικό σκηνικό που παρουσιάζεται, κυρίως από ιστοσελίδες, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 έχει αρχίσει χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα ή παρενόχληση. Οι όποιες τουρκικές κινήσεις είναι στο πλαίσιο της συνήθους τακτικής τους και σε καμία περίπτωση δεν έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή εκδηλωθεί ως παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ειδικότερα απευθύνει και «δημοσίως έκκληση και στα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν την ορθή και όχι την επικοινωνιακή εικόνα που η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει, ότι τάχα υπάρχει αναταραχή στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται η ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας με το μέρος της. Και αυτή είναι η ασπίδα μας», τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ