ΚΟΣΜΟΣ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν πως χάκαραν το Κατάρ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν πως χάκαραν το Κατάρ
O υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς REUTERS/Neil Hall

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) αρνήθηκε πως υπήρχε εμπλοκή της χώρας του στην κυβερνοεπίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε ιστοσελίδες του Κατάρ. Πληροφορίες εφημερίδας ήθελαν τη χώρα να έχει πραγματοποιήσει την επίθεση αναρτώντας σε κοινωνικούς και ειδησεογραφικούς ιστοτόπους ψεύτικα μηνύματα του εμίρη του Κατάρ υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων και του Ιράν.

Ο Ανουάρ Γκαργκάς είπε πως δεν είναι αλήθεια η ιστορία που δημοσιεύεται στην Washington Post, η οποία επικαλέστηκε αξιωματούχους των ΗΠΑ που είπαν πως τα ΗΑΕ ενορχήστρωσαν την πειρατεία.

«Η ιστορία που δημοσιεύει σήμερα η Washington Post ότι χακάραμε τους Καταριανούς δεν είναι αλήθεια», δήλωσε στη δεξαμενή σκέψης Chatham House που έχει έδρα το Λονδίνο.

Ο εμίρης του Κατάρ, Σεϊχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ-Θάνι, φέρεται να έπλεξε το εγκώμιο του κινήματος Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη λωρίδα της Γάζας και να αποκαλεί το Ιράν «ισλαμική δύναμη».

Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ στις 5 Ιουνίου, διακόπτοντας τους διπλωματικές και μεταφορικές συνδέσεις με τη μικροσκοπική μοναρχία του Κόλπου, κατηγορώντας την ότι χρηματοδοτεί οργανώσεις μαχητών και συμμαχεί με τον μεγάλο εχθρό τους στην περιοχή, το Ιράν. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

Ωστόσο ο Γκαργκάς είπε πως τα ΗΑΕ δεν θα κλιμακώσουν το μποϊκοτάζ τους και δεν θα ζητήσουν από τις επιχειρήσεις να επιλέξουν αν θα κάνουν δουλειές με το Κατάρ ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ