ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Θα εξαντλήσω την τετραετία μου αν επανεκλεγώ

Μέρκελ: Θα εξαντλήσω την τετραετία μου αν επανεκλεγώ
REUTERS/Hannibal Hanschke

Την πρόθεση της να εξαντλήσει την τετραετία σε περίπτωση επανεκλογής της εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στην τελευταία της συνέντευξη πριν τις διακοπές.

«Σε περίπτωση που επανεκλεγώ έχω την πρόθεση θα εξαντλήσω την τετραετία όπως το υποσχέθηκα», είπε η Μέρκελ στην καθιερωμένη συνέντευξή στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η καγκελάριος μίλησε για ευρύ φάσμα θεμάτων, από την εσωτερική πολιτική έως και ευρωπαϊκές υποθέσεις. Νωρίτερας, ο αντίπαλός της πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς είχε δηλώσει πως η χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες θα την καταστήσουν δυνατή για το μέλλον.

Η καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένους αριθμούς και δήλωσε: «Για μένα το κύριο θέμα δεν βρίσκεται στην ερώτηση αν θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε αλλά θα πρέπει πρώτα να επισπεύσουμε το σχεδιασμό», είπε. Δήλωσε μάλιστα πως «στο κόμμα της σκέπτονται ότι το ένα τρίτο του πλεονάσματος των δημοσίων εσόδων θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τις επενδύσεις».

2017 07 16T153201Z 824480282 RC18944E1A20 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL

(REUTERS/Hannibal Hanschke)

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα των Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες στη νατοϊκή βάση του Ικονίου και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς από την Τουρκία.

Για τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 στο Αμβούργο δήλωσε: «Φέρω την ίδια ευθύνη όπως ο (σοσιαλδημοκράτης) δήμαρχος Όλαφ Σολτς και δεν την αποποιούμαι».

2017 07 16T153159Z 1384100043 RC1551D4A280 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL

(REUTERS/Hannibal Hanschke)

Τέλος, όσον αφορά τις διαφωνίες με το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU), το οποίο τάσσεται υπέρ ενός ανώτατου ορίου προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να το δεχτώ. Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ