ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν κάνει περικοπές στην Άμυνα - Ποιός είναι ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Μακρόν κάνει περικοπές στην Άμυνα - Ποιός είναι ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Μακρόν για τον αμυντικό προϋπολογισμό ήταν να φθάσει το 2% του γαλλικού ΑΕΠ, ήτοι 50 δισ. ευρώ στον ορίζοντα του 2025. Ο τωρινός ετήσιος προϋπολογισμός άμυνας είναι 32,7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018 ο Γάλλος πρόεδρος έχει υποσχεθεί αύξηση κατά 1,5 δισ., που σημαίνει ότι θα πρέπει να φθάσει τα 34,2 δις. Για να το καταφέρει αυτό στην επόμενη επταετία είναι αναγκαία μια ετήσια αύξηση της τάξης των 2,2 δισ. Έτσι οι άμεσες οικονομίες των 850 εκατ. αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία για τους ένστολους.

Η υπόσχεση του 2% του ΑΕΠ είχε χειροκροτηθεί από τον στρατό και σίγουρα και από τον παραιτηθέντα πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας στρατηγό Πιέρ ντε Βιλιέ, σχολιάζει το Αθηναϊκό πρακτορείο. Κυριαρχούσε δε η πεποίθηση ότι οι ανάγκες άμυνας τόσο για τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός της χώρας (Αφρική) όσο και για την αντιμετώπιση εσωτερικά της τρομοκρατίας, θα συντελούσαν ώστε να μην υπάρξουν περικοπές.

2017 07 18T123215Z 1223800662 RC1C8C0F3900 RTRMADP 3 FRANCE DEFENCE

REUTERS/Charles Platiau

Έτσι η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για οικονομίες της τάξεως των 825 εκατ. προκάλεσε την μήνιν του στρατηγού ντε Βιλιέ, ο οποίος έχει αναγνωρισμένη λαμπρή καριέρα και προς τον οποίο ο πρόεδρος Μακρόν είχε επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Capture copy

Capture2 copy

Πηγή: Le Figaro (H επιστολή παραίτησης του ντε Βιλιέ προς τον Μακρόν)

Πέρα από τις υποσχέσεις όμως, ο πρόεδρος Μακρόν έχει και μια άμεση σημαντική δέσμευση προς την Ευρώπη: να καταφέρει έως το τέλος του χρόνου να περιορίσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Μια δέσμευση που προφανώς είναι αποφασισμένος να τηρήσει ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας καλέσει όλα τα υπουργεία να συμβάλουν με σημαντικές οικονομίες στα έξοδά τους.

Στον προϋπολογισμό Άμυνας αναλογούν οι περικοπές των 825 εκατ. ευρώ, που είχαν για πρώτο «θύμα» τον στρατηγό ντε Βιλιέ. Η παραίτησή του θεωρείται «πρωτοφανής» και «ιστορική» αφού στην 5η Δημοκρατία από το 1958 είναι ο πρώτος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας που παραιτείται.

Ποιός είναι ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ ανακοίνωσε ότι ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ θα διορισθεί νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

2017 07 19T110238Z 701780469 RC1678F52500 RTRMADP 3 FRANCE POLITICS DEFENCE

REUTERS/Charles Platiau

Ο στρατηγός Λεκουάντρ είχε διορισθεί επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού από τον Μανουέλ Βαλς και παρέμεινε στην θέση του επί της πρωθυπουργίας του Μπερνάρ Καζνέβ και στην συνέχεια του Εντουάρ Φιλίπ.

Διακρίθηκε στο Σαράγεβο, όπου ήταν διοικητής του 3ου Τάγματος Πεζικού του Πολεμικού Ναυτικού και της 9ης Ταξιαρχίας του Ναυτικού, ενώ υπήρξε ο πρώτος επικεφαλής της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης που επιφορτίσθηκε με την εκπαίδευση του στρατού του Μαλί. Διευθύνει την επιθεώρηση "Inflexions".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ