ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άντρος Κυπριανού στο CNN Greece: Δεν εκμεταλλευτήκαμε όλα τα περιθώρια στο Κραν Μοντανά

Ο Άντρος Κυπριανού στο CNN Greece: Δεν εκμεταλλευτήκαμε όλα τα περιθώρια στο Κραν Μοντανά
EUROKINISSI

Λίγες μέρες μετά το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο CNN Greece, εκτιμά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πήγε ανεπαρκώς προετοιμασμένη στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά για το Κυπριακό και δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το πλαίσιο που κατέθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Μιλά για το τέλμα στο Κυπριακό και τις δυναμικές που δημιουργούνται στις δύο κοινότητες, και περιγράφει ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Τέλος, περιγράφει τα χαρακτηριστικά που θα πληροί η υποψηφιότητα του κόμματός του για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές και σημειώνει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με την εκτίμησή σας, στο Κραν Μοντανά χάθηκε τελικά μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, ή, όπως εκτίμησαν ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο κύπριος Πρόεδρος, η Τουρκία δεν είχε καμία πρόθεση να δεχτεί μια πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο;

Όπως γνωρίζετε δεν συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις. Συμμετείχαμε, όμως, στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που έγιναν εκεί. Είναι γεγονός ότι εκείνος που υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή από τις θέσεις που φαίνεται ότι είπε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα θέματα της Ασφάλειας, ήταν ο κ. Τσαβούσογλου. Δεν μπορώ, όμως, να πω ότι η στάση μας ήταν η ενδεικνυόμενη, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια που υπήρχαν. Έπρεπε να πάμε εκεί με πολιτική βούληση να λύσουμε το Κυπριακό και εάν αυτό δεν ήταν κατορθωτό, η βούλησή μας για τη λύση θα οδηγούσε στο να κερδίσουμε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. Έπρεπε κατά την άποψη μας να αξιοποιηθεί καλύτερα το πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με περισσότερες πρωτοβουλίες από μέρους μας. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος δίχως συζήτηση στο Κραν Μοντανά.

Στην ελληνική κυβέρνηση κυριαρχεί η άποψη ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης μπήκε στην ατζέντα ο σκληρός πυρήνας του Κυπριακού (εγγυήσεις και ασφάλεια). Εσείς δηλώσατε ότι απομακρυνθήκαμε από τη λύση. Πώς συνδέονται οι δύο αυτές εκτιμήσεις;

Είναι γεγονός ότι τέθηκαν και συζητήθηκαν τα θέματα της Ασφάλειας, που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα κ.λπ. Αυτό σίγουρα είναι κίνηση προς τα εμπρός, αλλά από μόνο του δεν είναι θετικό γιατί απλούστατα δεν συμφωνήσαμε ούτε συνολικά, ούτε επιμέρους. Αυτό δεν κονταροχτυπιέται σε καμιά περίπτωση με τη θέση μας ότι απομακρυνθήκαμε από τη λύση. Ας δούμε ποια είναι τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά το Κραν Μοντανά. Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά κίνηση και θα αναμένει από τους ηγέτες, αφού προβληματιστούν, να πουν τι θέλουν.

Στις δυο κοινότητες αναπτύσσονται επικίνδυνες ρητορικές. Στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, σειρά κομμάτων απορρίπτει, ανοιχτά πλέον, την ομοσπονδία ως λύση. Σε μικρότερο βαθμό αυτό εξελίσσεται και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Τουρκία μιλά για λύση έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ, σχέδιο Β’ και σχέδιο Γ’. Αν αυτό δεν συνιστά απομάκρυνση της λύσης, τι είναι;

kyprianou1

Πηγή: Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα

Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Διάσκεψης δεν είναι το τέλος του δρόμου; Υπάρχουν ιδέες για πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθούν σύντομα συνθήκες για μια νέα προσπάθεια; Και αν ναι, το συζητήσατε αυτό με τον έλληνα πρωθυπουργό;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησής σας, θέλω να πω ότι εμείς δεν τρέφαμε αυταπάτες ότι στο Κραν Μοντανά θα φτάναμε σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Αν καταλήγαμε όμως στα ουσιαστικά ζητήματα που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και τα οποία θέταμε εμείς εδώ και μήνες, θα άνοιγε ο δρόμος για συνολική λύση.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση, ώστε να δούμε πώς προχωρούμε. Πρώτα και κύρια πρέπει να μην παραιτηθούμε –και το υπογραμμίζω αυτό– γιατί δυστυχώς και δικαίως υπάρχει πολλή απογοήτευση στον κόσμο. Οφείλουμε να μην παραιτηθούμε από τον στόχο και να επιμένουμε μέχρι τέλους στη λύση του Κυπριακού.

Όπως είπα και πριν αν δεν αλλάξει κάτι από εκείνα που συζητήθηκαν το τελευταίο βράδυ στην Ελβετία, πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί η διαδικασία.

Η κυβέρνηση ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένη για το Κραν Μοντανά

Κατηγορήσατε τον κύριο Αναστασιάδη ότι πήγε στη Διάσκεψη, έχοντας ως προτεραιότητα το blame game και όχι την επίλυση του Κυπριακού. Πού στηρίζετε αυτήν την άποψη;

Ως ΑΚΕΛ λέγαμε στον κ. Αναστασιάδη εδώ και έξι μήνες ότι έπρεπε να προχωρήσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή να συζητήσει τα ουσιαστικά ζητήματα, άτυπα, με τον κ. Ακκιντζί για να διερευνήσει την πιθανότητα συμφωνίας. Είτε επειδή φοβόταν, είτε επειδή αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στον προεκλογικό αγώνα, δεν μας άκουγε. Αναγκάστηκε να κάνει αυτά που προτείναμε εδώ και μισό χρόνο, μόνο μετά από την πίεση που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών την τελευταία στιγμή. Και ενώ θέταμε τα ζητήματα εδώ και καιρό δεν είχαμε επεξεργασμένες θέσεις. Αυτό δίνει την εντύπωση τουλάχιστον ανεπαρκούς προετοιμασίας της πλευράς μας για το Κραν Μοντανά. Το γιατί δεν υπήρξε σοβαρή και έγκαιρη προετοιμασία είναι κάτι που είναι ανοιχτό για συνειρμούς. Υποτίθεται ότι πήγαμε εκεί για να εργαστούμε για τη λύση. Δυστυχώς καμιά πρωτοβουλία δεν πήραμε και καμιά πρόταση δεν καταθέσαμε, παρά μόνο μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα. Για μια εβδομάδα δεν διεξήχθη καθόλου ουσιαστική συζήτηση.

Αν όντως στο Κραν Μοντάνα εκτέθηκε η αδιαλλαξία της Τουρκίας, γιατί αυτό δεν αποτυπώθηκε στην Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ούτε στις δηλώσεις από τους αξιωματούχους της ΕΕ;

Αυτό το ερώτημα νομίζω θα πρέπει να υποβληθεί στον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του. Ούτε στη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται αναφορά. Αντιθέτως εγκωμιάζεται ο ρόλος του Γ.Γ. και του κ. Edie. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ήδη είχαμε συναντήσεις με τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί τους και να τους ενημερώσουμε για τις εξελίξεις.

crans montana

Πηγή: Reuters

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης

Σας προβληματίζουν οι πρώτες κινήσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς και οι αναφορές για λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την ανησυχία μας γι’ αυτές τις δηλώσεις. Πρόκειται για δηλώσεις που αν διαβάσει κάποιος πίσω από τις γραμμές θα εντοπίσει δύο εφιαλτικά σενάρια: διχοτόμηση ή προσάρτηση. Ασφαλώς δεν πρόκειται για διαδικασία που γίνεται αυτοστιγμεί.

Μετά από 50 χρόνια διαχωρισμού και περίπου 40 χρόνια χωριστής διαβίωσης, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται πλέον ενώπιον νέων δυναμικών, ακόμα πιο έντονων και επικίνδυνων. Η ζωή και οι εξελίξεις έδειξαν ότι τα κατεχόμενα εδάφη ενσωματώνονται καθημερινά στην Τουρκία, σε όλα τα επίπεδα. Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο πολιτικής και πολιτιστικής της εξαφάνισης.

Οι αντιστάσεις και η ευρύτερη κοινωνική αντιπολίτευση των Τουρκοκυπρίων, ενάντια στις διάφορες επιβολές της Άγκυρας, υπάρχουν και αυξάνονται. Κανένας όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητά τους, δεδομένων των συσχετισμών μεταξύ μιας μικρής κοινότητας και της Τουρκίας. Από την άλλη, λόγω των πολιτικών και οικονομικών αδιεξόδων, φαίνεται να αναπτύσσεται στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα ένας ιδιότυπος τουρκοκυπριακός εθνικισμός, που θέτει αποστάσεις τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Όσο το Κυπριακό δεν επιλύεται, αυτές οι φωνές θα πληθαίνουν και λόγω του αντιδραστικού τους χαρακτήρα θα εμβαθύνουν το πρόβλημα παρά να το επιλύουν. Ήδη ανέφερα πιο πάνω ποιες απόψεις αναπτύσσονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Υποψήφιος που θα δώσει ελπίδα και προοπτική

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα συμφωνούσατε με την εκτίμηση ότι οι Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου μετατρέπονται σε ένα δημοψήφισμα για το Κυπριακό; Πώς θα κινηθεί το ΑΚΕΛ;

Ασφαλώς οι επερχόμενες εκλογές είναι κρίσιμες και λόγω του Κυπριακού. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι αποκτούν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Εμείς θα λάβουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα βάλουμε τα πρόσωπα πάνω από τις αρχές. Η υποψηφιότητα που θα στηρίξουμε θα είναι υποψηφιότητα που θα θέσει μια προοδευτική κοινωνικοοικονομική πολιτική πρόταση ενώπιον του λαού. Που θα ακολουθήσει πολιτική αρχών στο Κυπριακό. Που θα σταθεί απέναντι από τον εθνικισμό, τη συντήρηση, τη μισαλλοδοξία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Που θα σέβεται τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Που θα δώσει προοπτική και ελπίδα στην Κύπρο. Αυτά θα είναι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ. Είμαστε σε περίοδο ζυμώσεων και συζητήσεων, η οποία θα κορυφωθεί με το έκτακτο Συνέδριο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία φίλων και εχθρών.

Η προσδοκία με την οποία ο λαός αναμένει τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ αποδεικνύει ότι δεν τον ικανοποιεί καμία από τις παρούσες υποψηφιότητες. Ούτε αυτή του κ. Αναστασιάδη, ούτε του κ. Παπαδόπουλου, ούτε του κ. Λιλλήκα. Προσδοκά ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει υποψηφιότητα που θα αγκαλιαστεί από τα ευρύτερα στρώματα του λαού. Υποψηφιότητα που θα συνιστά πραγματική αλλαγή. Να είναι βέβαιοι όλοι ότι αυτός είναι ο στόχος μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ